Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ήρθε η ώρα του Καρόλου για τον θρόνο;

Στα 65 τους άλλοι βγαίνουν σε σύνταξη και ο πρίγκιπας Κάρολος βλέπει την ευκαιρία να ανέβει στο βρετανικό θρόνο, με τη βασίλισσα Ελισάβετ να είναι 88 χρονών και να του παραδίδει σταδιακά τα ηνία

charles_queen615
Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι ο πρίγκιπας Κάρολος δεν θα γίνει ποτέ βασιλιάς. Λίγο η μακροζωία της μητέρας του Ελισάβετ, λίγο η σκανδαλώδεις εξέλιξη του γάμου του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, το μέλλον του Καρόλο προδιαγραφόταν μόνο πριγκιπικό.

Στα 88 της χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ άρχισε να μεταβιβάζει ένα τμήμα των εξουσιών της στον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος άρχισε να τοποθετεί δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά.

Η «βελούδινη» παραίτηση

Άλλοι μιλούν για «βελούδινη» παραίτηση της Βασίλισσας Ελισάβετ, άλλοι για μερική μεταβίβαση των εξουσιών της και άλλοι για συν-βασιλεία με τον πρίγκιπα Κάρολο μέχρι να παραδώσει τον θρόνο.

Γεγονός είναι πάντως ότι, στα 88 της χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ άρχισε να μεταβιβάζει ένα τμήμα των εξουσιών της στον πρίγκιπα Κάρολο αναθέτοντάς του τον τομέα της επικοινωνίας των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. Αυτό σημαίνει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα έχει πλέον το δικό της γραφείο Τύπου. Ήδη ο πρίγκιπας Κάρολος τοποθέτησε έναν δικό του άνθρωπο, τη Σάλι Οσμαν, πρώην στέλεχος του BBC.

Η Σάλι αναλαμβάνει πλέον επικεφαλής για τα θέματα Τύπου και επικοινωνίας της βασίλισσας Ελισάβετ, του πρίγκιπα Καρόλου, του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ, καθώς και του πρίγκιπα Χάρι, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωση του Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μια άλλη αλλαγή μέσα στα βρετανικά ανάκτορα που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις εξουσίες του πρίγκιπα Καρόλου είναι ότι παραιτήθηκε ο ειδικός γραμματέας της βασίλισσας Ελισάβετ, Σερ Ρόμπερτ Τζάνβριν, με τον οποίο ο πρίγκιπας Κάρολος είχε δύσκολες σχέσεις και αντικαταστάθηκε από τον σερ Κρίστοφερ Γκάιντι, προσωπικό φίλο του Καρόλου.

Ένδειξη ότι η βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε να «συν-βασιλεύει» είναι ότι στις τελετές στη Νορμανδία τον επερχόμενο Ιούνιο, για τα 70 χρόνια από την ιστορική απόβαση των συμμάχων, η βασίλισσα θα έχει στο πλευρό της και τον διάδοχο του αγγλικού θρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι η 88χρονη βασίλισσα Ελισάβετ μετρά ήδη 62 χρόνια στο θρόνο. Ανέβηκε στο θρόνο το 1952, διαδεχόμενη τον πατέρα της Γεώργιο Στ’, ο οποίος πέθανε πολύ νέος.Πρόκειται για την δεύτερη μακροβιότερη βασίλισσα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου: η Βικτωρία βασίλεψε 63 χρόνια και επτά μήνες.

charles_queen600

(Visited 1 times, 1 visits today)
By