Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος

[Τελευταία ενημέρωση: 19:37]

Αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός των νεκρών

egypt-riots

Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι κηρύσσει όλη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αρχής γενομένης από σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί από τις 17:00 σήμερα (ώρα Ελλάδας) και θα ισχύει για ένα μήνα.

Η προεδρία διέταξε επίσης τον στρατό της χώρας να βοηθήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλουν την τάξη.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης της Αιγύπτου μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Οπως επίσης έγινε γνωστό ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι παραιτείται από την θέση του αντιπροέδρου της Αιγύπτου.

Τα βίαια επεισόδια καταδικάζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα. Στο μεταξύ σε εγρήγορση βρίσκεται η ελληνική πρεσβεία και οι προξενικές μας αρχές στην Αίγυπτο.

Ανεβαίνει συνεχώς ο απολογισμός των νεκρών | Σκοτώθηκε εικονολήπτης του βρετανικού Sky News

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των θυμάτων στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται σε όλη την Αίγυπτο.

O τελευταίος επίσημος απολογισμός από το υπουργείο Υγείας της χώρας, κάνει λόγο για τουλάχιστον 149 νεκρούς και περισσότερους από 1.400 τραυματίες.

Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο μια δική του καταμέτρηση, ανέφερε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 124, ωστόσο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο Μοχάμεντ Φατάλαχ, είπε ότι στις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί 55 άνθρωποι. Σύμφωνα με την πηγή αυτή 526 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Sky News που σκοτώθηκε από σφαίρες στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια των ταραχών που σημειώνονται σε όλη την Αίγυπτο.

Το κανάλι ανακοίνωσε ότι ο εικονολήπτης Μικ Ντιν, 61 ετών, ο οποίος εργαζόταν τα τελευταία 15 χρόνια για τον όμιλο BSkyB, αρχικά στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκε το πρωί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

«Η απώλεια του πολυαγαπημένου συναδέλφου μας είναι αισθητή σε όλο το Sky News» τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διευθυντής του καναλιού Τζον Ράιλι, προσθέτοντας ότι «προσεύχεται για τη σύζυγο και την οικογένεια» του Ντιν.

Ο απολογισμός του δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το γενικό επιτελείο των διαδηλωτών οι οποίοι την κατέλαβαν και την ελέγχουν εδώ και ένα μήνα, δεν λαμβάνει υπόψη ενδεχόμενους νεκρούς στην άλλη πλατεία που είχαν καταλάβει οι οπαδοί του Μόρσι στο Κάιρο, την πλατεία Νάχντα, ούτε αυτούς από τις συγκρούσεις που σημειώνονται στη χώρα.

Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.200 νεκρούς και 10.000 τραυματίες – αριθμοί οι οποίοι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Μία εργαζόμενη σε νοσοκομείο του Καΐρου είπε ότι καταμέτρησε τις σορούς των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο και ότι είναι συνολικά 60. «Έχουμε 60 σορούς εδώ και αναμένουμε ότι ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί», είπε η νοσοκόμα Νάχλα Χαντάντ η οποία διευκρίνισε ότι τα περισσότερα θύματα είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι και στο στήθος.

Στο Φαγιούμ, όπου επίσης σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας οι νεκροί αυξήθηκαν στους 17, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου MENA. Νωρίτερα, νοσοκομειακή πηγή είχε κάνει λόγο για 9 νεκρούς.

Νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Σουέζ όταν οπαδοί του Μόρσι προσπάθησαν να καταλάβουν ένα κυβερνητικό κτίριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By