Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Πράσινο φως» στη Βουλή για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαψεύδει ότι η τρόικα έδωσε εντολές σε δικαστικούς να εκδίδουν ευνοϊκές αποφάσεις για τις τράπεζες σε θέματα πλειστηριασμών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών

fosphotos | Panayiotis Tzamaros
fosphotos | Panayiotis Tzamaros

Διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Δικαιοσύνης δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η τρόικα έδωσε εντολές σε δικαστικούς να εκδίδουν ευνοϊκές αποφάσεις για τις τράπεζες σε θέματα πλειστηριασμών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Μιλώντας στην επιτροπή που επεξεργάζεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ανακριβέστατα –«είναι ανάξια διάψευσης», είπε- και απαντώντας στην κριτική της Ζ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως δεν αποτελεί μυστικό ότι μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις είναι να ενημερώνεται κλιμάκιο της τρόικα, όχι επί της ουσίας αλλά σε τεχνικά ζητήματα, όπως γίνεται σε όλα τα υπουργεία.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε το θέμα μείζον, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει μετατραπεί σε εντολοδόχο των δανειστών μας. Όπως είπε ο Χ. Αθανασίου οι συναντήσεις με την τρόικα έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς πολλά από τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από την «task force» και μια από αυτές αφορούσαν στους πλειστηριασμούς και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Διευκρίνισε δε, πως αυτό που ενδιέφερε τη τρόικα ήταν πόσες υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια, με συνέπεια να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να αυξηθούν οι θέσεις των ειρηνοδικών για να διεκπεραιωθούν οι 70.000 υποθέσεις που εκκρεμούν. Έγιναν ήδη 78 προσλήψεις και ζητάμε άλλες 38 θέσεις.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», καταψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν οι ΑΝΕΛ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By