Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στην Ακαδημία Αθηνών ο Μίκης Θεοδωράκης

Η ολομέλεια της Ακαδημίας τον εξέλεξε επίτιμο μέλος.

FOSPHOTOS | Αλέξανδρος Κατσής
FOSPHOTOS | Αλέξανδρος Κατσής

Μια ακόμα σπουδαία προσωπικότητα της χώρας εισήλθε στην Ακαδημία Αθηνών, καθώς μετά την τελευταία συνεδρίαση η ολομέλεια εξέλεξε επίτιμο μέλος τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί μια από τις κορυφαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας. Γεννήθηκε στη Χίο το 1925, αλλά έχει καταγωγή από την Κρήτη. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη και αργότερα με υποτροφία στο Conservatoire στο Παρίσι, όπου υπήρξε μαθητής του Olivier Messiaen και του Eugène Bizot.

Έχει συνθέσει έργα για σχεδόν όλα τα είδη της μουσικής δημιουργίας: έργα συμφωνικής μουσικής (πέντε Συμφωνίες, ανάμεσα σε αυτές και η περίφημη Συμφωνία των Χορικών), μουσικής δωματίου, Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, εννέα Ορατόρια -μεταξύ των οποίων τα Άξιον Εστί και Canto General, πέντε Όπερες, τις οποίες ονομάζει Λυρικές Τραγωδίες (Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Μήδεια, Λυσιστράτη και Καρυωτάκης – Οι Μεταμορφώσεις του Διονύσου), μουσική για το Αρχαίο Δράμα, για το θέατρο, για τον κινηματογράφο, για μπαλέτα, καθώς και πολλούς Κύκλους Τραγουδιών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By