Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας προτείνει το ΔΝΤ

Τονίζει ότι χρειάζονται πολύ υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης για να μειωθεί η ανεργία και το χρέος που κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα

imf621_210114Σε αντίθετη κατεύθυνση απ” αυτήν της Γερμανίας σχετικάμε το Σύμφωνο Σταθερότητας κινείται το ΔΝΤ που στο χθεσινό Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, εισηγήθηκε αλλαγές απλοποίησης. Όπως μάλιστα ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η επανεξέτασή του θα γίνει  προς το τέλος του χρόνου.

«Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να εξεταστούν οι ιδέες για απλοποίηση και ενίσχυση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης», εκτιμά το ΔΝΤ το οποίο θεωρεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι «υπερβολικά περίπλοκο, με πολλούς αριθμητικούς στόχους» που πρέπει να τηρούνται.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από συζήτηση για το εάν οι Βρυξέλλες θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Αυτή η “ρήτρα επανεξέτασης” περιλαμβάνεται σε δύο σειρές κανονισμών που παραχωρούν στις Βρυξέλλες μεγαλύτερη δυνατότητα επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών, εξήγησε ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν. “Έχουμε μια καλή πιθανότητα να καθορίσουμε τι λειτουργεί και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί σε αυτό το πλαίσιο”, σχολίασε.

Από την άλλη πλευρά η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο δηλώσεων του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τόνισε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει ανάγκη τροποποίησης του Συμφώνου, το οποίο χαρακτήρισε ευέλικτο.

Στη γερμανική κυβέρνηση “συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τροποποιηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας”, δήλωσε η Α. Μέρκελ και σημείωσε πως το τρέχον σύμφωνο ήδη παρέχει “αρκετή ευελιξία, αυτή είναι η κοινή πεποίθησή μας”.

Στην έκθεσή του για την οικονομία της Ευρωζώνης  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή φέτος είναι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, ισορροπημένη μεταξύ της ενίσχυσης της ζήτησης και της μείωσης του χρέους.Τονίζεται όμως ότι η συνεχής ενίσχυση της ζήτησης είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς η ανάκαμψή της δεν είναι ούτε εύρωστη ούτε αρκετά ισχυρή.

Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης μειώθηκε το 2013 στο όριο του 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) από 6,2% που ήταν το 2010. Ενδεχόμενες, όμως, μεγάλες αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά την ανάπτυξη δεν πρέπει να οδηγήσουν σε πρόσθετες προσπάθειες προσαρμογής, σημειώνει η έκθεση.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι χρειάζονται πολύ υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης για να μειωθεί η ανεργία και το χρέος που κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Κατά την άποψή του, η πολιτική της Ευρωζώνης πρέπει να επικεντρωθεί – εκτός από την ενίσχυση της ζήτησης – σε δύο ακόμη τομείς: Πρώτον, στην αποκατάσταση των ισολογισμών και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και, δεύτερον, στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το Ταμείο θεωρεί ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση μίας πληρέστερης τραπεζικής ένωσης, αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια για την καθιέρωση ενός διχτύου ασφαλείας που θα σπάσει αποτελεσματικά τη στενή εξάρτηση μεταξύ των χωρών και των τραπεζών τους. Το δίχτυ ασφαλείας που σχεδιάζεται τώρα μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματικό για να σπάσει καθοριστικά την εξάρτηση αυτή, αναφέρει η έκθεση.

Το Ταμείο επαίνεσε τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις αρχές Ιουνίου για την αύξηση του επικίνδυνα χαμηλού πληθωρισμού, αλλά τόνισε ότι, εάν αυτά αποτύχουν, πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα.

 

By