Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εύσημα από την Κομισιόν στην Ελλάδα, αλλα με αστερίσκους

Ανάπτυξη προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014, αλλά εκτιμά ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην υλοποίηση του προγράμματος.

eurogreeceΑπό το 2014 θα επιστρέψει σταδιακά η Ελλάδα στην ανάπτυξη, η οποία θα βασιστεί στη βελτίωση των επενδύσεων και των εξαγωγών, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης της τρόικας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η φορολογία και τη δημόσια διοίκηση.

Συγκεκριμένα προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 0,6% το 2014, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί από το 2015 και μετά. Παρόλα αυτά εκτιμά ότι  για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν και ορισμένες «θετικές αβεβαιότητες», όπως π.χ. η θετική επίδραση από την ένεση ρευστότητας που αναμένεται από την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης, μια πιο δυναμική τουριστική περίοδος και η αύξηση των επενδύσεων με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων όπως οι αυτοκινητόδρομοι.

Στην έκθεσή της τονίζει ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και συνεχίζεται η υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εύσημα δίνει για τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών αναφέροντας ότι το πρωτογενές έλλειμμα -1,3% του ΑΕΠ ήταν ελαφρώς καλύτερο από το στόχο του προγράμματος (-1,5% του ΑΕΠ), ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 9,4% του ΑΕΠ το 2011 σε 6,3% του ΑΕΠ το 2012 (χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).

Οι φόβοι του 2014

Στην έκθεσή της η Κομισιόν τονίζει ότι οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος παραμένουν μεγάλοι. Οι κίνδυνοι αυτοί έχουν να κάνουν με τα κατεστημένα συμφέροντα, καθώς εκφράζει ανησυχίες για αντιστάσεις σε βασικές μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των εσόδων και της δημόσιας διοίκησης. Επίσης, εκφράζονται ανησυχίες για το γεγονός ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίζει ακόμα τις αντιξοότητες της έντονης δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2013 και της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δημοσιονομικές προοπτικές μετά το 2014 παραμένουν αβέβαιες, καθώς εξαρτώνται από τα φορολογικά έσοδα. Το δημοσιονομικό κενό του 2015 εκτιμάται στο 1,7% του ΑΕΠ και για το 2016 στο 2,1% του ΑΕΠ. Τα κενά αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2014, το φθινόπωρο, σημειώνει η έκθεση.

Σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, επισημαίνεται ότι η νέα νομοθεσία τον Ιανουάριο του 2013 διευρύνει τη φορολογική βάση και διανέμει ισότιμα το φορολογικό βάρος και αναμένεται να αποφέρει καθαρά έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ το 2014. Η Επιτροπή τονίζει, ωστόσο, ότι παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην οργάνωση του φορολογικού συστήματος, απομένει ακόμα πολύ δουλειά για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις η Κομισιόν αναφέρει ότι δεν προχωρούν με ικανοποιητικό βαθμό. Τέλος, για τη δημόσια διοίκηση επισημαίνει ότι χρειάζονται επειγόντως περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να καταστεί αποδοτικότερος και αποτελεσματικότερος ο δημόσιος τομέας.

By