Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με την τρόικα

Με αίτημα των δανειστών, δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος

Troika

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα, μετά από αίτημα των δανειστών.

Η τρόικα δεν έδωσε κάποια εξήγηση για τους λόγους αναβολής στην ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ.Μητσοτάκη δεν υπάρχει κάποια εμπλοκή, τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όπως έλεγαν όσον αφορά στην κινητικότητα το πρώτο κύμα έχει ολοκληρωθεί και το δεύτερο προχωρά κανονικά, απλά δεν θα είναι έτοιμο τέλη Δεκέμβρη, αλλά στα τέλη Ιανουαρίου. Έτσι κι αλλιώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα φαίνεται ότι θα παραταθούν, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να μη βιάζονται για την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Όσον αφορά στις απολύσεις οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι ο στόχος των 4.000 απολύσεων του 2013 θα συμπληρωθεί με τον εντοπισμό πλεονάζουσων θέσεων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα με την απόφαση που είχε ληφθεί σε προηγούμενο κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την προσμέτρηση και όσων απολύσεων γίνουν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η αναδιάρθρωση των οποίων περνά όμως πλέον στην αυριανή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.

Ελάχιστοι όμως πιστεύουν ότι κατά την αυριανή συνάντηση ε θα υπάρξει συμφωνία, κυρίως για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, μετά τη χθεσινή τετράωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι δύο:

  •  Να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014
  • Να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση (π.χ. αύξηση εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Ωστόσο, παράγοντας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις δηλώνει ότι αποκόμισε την εντύπωση, πως οι επικεφαλής της τρόικας δεν επείγονται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Μάλιστα, ζητούν συνεχώς πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να πειστούν για τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην οικονομία. Αντίθετα, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, η ελληνική πλευρά επείγεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έως τις 21 Νοεμβρίου.

Χαρακτηριστικό της ασάφειας, που καλύπτει τη στάση κυρίως της τρόικας, είναι και το γεγονός ότι την Τρίτη θα συζητηθεί και το εάν και πότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα, αφού εκ των πραγμάτων, οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By