Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αναστασιάδης: Δεν είναι ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις στον δικοινοτικό διάλογο

Ο πρόεδρος της Κύπρου ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα «απευθείας εμπορίου» των Κατεχομένων

Anastasiadis

«Δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσο θα θέλαμε οι πρώτες ενδείξεις στον δικοινοτικό διάλογο που μόλις άρχισε» αναφέρει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στις 11 Φεβρουαρίου.

Σε ομιλία του την Κυριακή ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε: «Δώσαμε τη μάχη για να πετύχουμε ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο να κατοχυρώνονται οι βασικές ελευθερίες, αλλά και βασικά συστατικά της επιδιωκόμενης λύσης».

Και συνέχισε: «Δώσαμε τη μάχη για να πετύχουμε πως αυτό το κράτος θα μετεξελιχθεί σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με βάση τις συμφωνίες κορυφής, με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, με μια και μόνη κυριαρχία, με μια και μόνη ιθαγένεια».

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν κύκλους στην EE να επαναφέρουν θέμα «απευθείας εμπορίου» με τα κατεχόμενα σε δοκιμαστική βάση, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται καθοιονδήποτε τρόπο θέμα αποδοχής τέτοιων προτάσεων ή εισηγήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, στις Βρυξέλλες, να συζητήσει με τον αρμόδιο επίτροπο Στέφαν Φούλε, τις όποιες ενέργειες ή εισηγήσεις γίνονται γύρω από αυτό το θέμα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, προσέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, θα κάνει σαφές ότι «τέτοιες εισηγήσεις, αν τυχόν υπάρχουν, μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν, ειδικότερα μετά την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, και συνεπώς δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» συνάντηση κορυφής Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την 1η Απριλίου και στην ατζέντα θα βρίσκεται και το Κυπριακό.

By