Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ν. Αναστασιάδης: Καλοστημένη η απόφαση του Eurogroup

Ήταν προειλημμένη η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή NETWEEK.

fosphotos.com | Consilium of the EE
fosphotos.com | Consilium of the EE

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως η Κύπρος ήταν το πειραματόζωο για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται οι προβληματικές τράπεζες στην ευρωζώνη. Προσθέτει παράλληλα ότι σημασία έχει η πειθαρχημένη διαχείρισης της κρίσης.

«Ήταν μια καλοστημένη απόφαση, η οποία είχε προηληφθεί και η οποία θα έπρεπε να επιβληθεί και ήταν ένα μοντέλο διαχείρισης των κινδύνων που διατρέχουν κάποιες τράπεζες γιατί ο Σόιμπλε το είχε επαναλάβει… Το πειραματόζωο θα έπρεπε να είναι μία μικρή χώρα για να μην επηρεάζει συστημικά το υπόλοιπο της ευρωζώνης», δήλωσε ο Πρόεδρος.

Σε ερώτηση για τις φωνές που ακούγονται εντός και εκτός Κύπρου που θέτουν ζήτημα νομίσματος και για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «κάθε τι που είναι έκφραση δημοκρατίας δεν θα μας βρει αντίθετους».

«Αυτοί οι όψιμοι που λένε να εγκαταλείψουμε το εθνικό νόμισμα είναι αυτοί που αποτάθηκαν πρώτοι στην Τρόικα, η αντιπολίτευση είχε συμφωνήσει το πρώτο πακέτο μέτρων», σημείωσε.

Ερωτηθείς εξάλλου αν πιστεύει ότι θα πάει πακέτο και η εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων και η λύση του εθνικού ζητήματος λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε ότι «η ευχή μου θα ήταν να επιτύχουμε κάτι ανάλογο. Δηλαδή λύση του Κυπριακού συν εκμετάλλευση».

Συνέχισε λέγοντας ότι επείγει η λύση του εθνικού ζητήματος, ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί κανείς να επιβάλει μία λύση που θα φέρει 2η απόρριψη από τους Ελληνοκυπρίους».

«Τα καταφέραμε το 74, θα τα καταφέρουμε και τώρα» κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

(Πηγή: offsite.com.cy)

By