Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ανοιχτό το μέτωπο κυβέρνησης – τρόικας για τα «κόκκινα» δάνεια

xatzidakis upourgeio espa

Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια θέλουν να εισάγουν οι δανειστές για τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις τράπεζες και μόνο για ενήμερους δανειολήπτες.

Samaras-Troika

Να ανοίξει τη βεντάλια των δικαιούχων ως προς τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τις δόσεις των ενυπόθηκων δανείων τους θέλει το υπουργείο Ανάπτυξης, που αντιμετωπίζει την πεισματική άρνηση της τριμερούς. Στα επίμαχα σημεία της διαπραγμάτευσης  η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, που θα τεθεί ως όριο για την ένταξη ενός οφειλέτη στη ρύθμιση.

Με βάση την κυβερνητική πρόταση, το όριο αυτό προσδιορίζεται στα 180.000 ευρώ, το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζεται από την τρόικα, υψηλό. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα επιδιώκει να ενταχθεί στη διάταξη πρόβλεψη που θα προσδιορίζει το ύψος της ανώτατης συνολικής περιουσίας του οφειλέτη, τις 300.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα λειτουργεί συνδυαστικά με το ύψος της πρώτης κατοικίας για την οποία ελήφθη το δάνειο, με στόχο να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλίδα σε μια καταχρηστική αξιοποίηση της ευνοϊκής διάταξης από πρόσωπα που εμπίπτουν στα υπόλοιπα κριτήρια του νόμου, αλλά παρόλα αυτά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όσον αφορά  στα εισοδηματικά όρια, φαίνεται ότι θα τεθούν στις 25.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος και προϋπόθεση να έχει μειωθεί κατά 35% αθροιστικά τα τελευταία τρία χρόνια. Πληροφορίες θέλουν την τρόικα το θεωρεί υψηλό και προτείνει περιορισμό του, στα 20.000 ευρώ.

Η βασική κατεύθυνση της ρύθμισης είναι να παρέχει 4ετή περίοδο χάριτος, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν σε αυτό το διάστημα ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους ή κάποιο μέρος του κεφαλαίου, και εδώ ωστόσο υπάρχει  διαφωνία και στη διάρκεια της ευνοϊκής περιόδου κατά την οποία η τοκοχρεολυτική δόση. Η τρόικα προτείνει συστηματική επανεξέταση της δυνατότητας του δανειολήπτη ακόμη και κάθε εξάμηνο.

Διαφωνία φαίνεται να υπάρχει και στο ύψος του επιτοκίου η τρόικα φέρεται να επιμένει αυτό να υπολογίζεται με βάση το euribor πλέον ενός περιθωρίου, σε αντίθεση με την κυβερνητική πρόταση που εισηγήθηκε σταθερό επιτόκιο 1,5%.

By