Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αντίπαλος του Τσίπρα ο Γιουνκέρ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησε την Πέμπτη μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο ο επί χρόνια επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

juncker

Ο 59χρονος Γιούνκερ, που κυβέρνησε το Λουξεμβούργο επί 19 χρόνια μέχρι την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Inforadio ότι «θα ήταν πρόθυμος εφόσον το πρόγραμμα των εκλογών και ορισμένα άλλα πράγματα εξελιχθούν ομαλά».

Η απάντηση του Λουξεμβουργιανού πολιτικού, που προέρχεται από το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα, ήρθε μετά από έρωτηση για το εάν θα επιθυμούσε να είναι ο βασικός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης, δηλαδή, συντηρητικής πολιτικής ομάδας εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του στο συνέδριό του που θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 6-7 Μαρτίου.

Οι ψηφοφόροι στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν τον Μάιο να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Ιούνιο οι ηγέτες των χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα ορίσουν έναν υποψήφιο για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνει με απόλυτη πλειοψηφία (751 ψήφοι) τον υποψήφιο αυτόν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By