Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε συνταξιούχους δικαστικούς

Η απόφαση αφορά δικαστικούς, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

dikaiosyniΑντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις αναδρομικές περικοπές στις συντάξεις  δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ελήφθη σχεδόν ομόφωνα, η απόφαση που κρίνει ότι οι από 1ης Αυγούστου 2012 περικοπές στους ανωτέρω συνταξιούχους υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους δικαστές εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο έως τώρα να γνωρίζει κανείς δημόσιος φορέας το ακριβές ύψος, καθώς οι συντάξεις των δικαστών κυμαίνονται ανάλογα με το βαθμό που κατείχαν, την οικογενειακή τους κατάσταση, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την προηγούμενη ασφάλισή τους σε άλλα Ταμεία, κ.λπ.

Οι δικαστές αποφάσισαν ακόμη ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής μειώνοντας άμεσα τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών, κάνοντας δεκτή την αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των ενστόλων, διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών Πανεπιστημίων, κ.λπ.

Παράλληλα πρόκειται για μια απόφαση που δημιουργεί θέμα με το πρωτογενές πλεόνασμα αφού τα αναδρομικά και η διόρθωση του μισθολογίου των ενστόλων αγγίζει τα 500 εκατ. ευρ’ω.

 

By