Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πέντε αξέχαστες ταινίες με… σκάνδαλα και τραπεζίτες

Η οικονομία και τα σκάνδαλα πάντα πρωταγωνιστούν στις ταινίες του Χόλιγουντ!

© Alan Crosthwaite | Dreamstime.com
© Alan Crosthwaite | Dreamstime.com

Οικονομικά σκάνδαλα, «κουρέματα», φορολογικοί παράδεισοι, συγχωνεύσεις (ή μη…) τραπεζών μονοπωλούν την επικαιρότητα, με τους οικονομικούς αναλυτές να μην προλαβαίνουν να σηκώσουν κεφάλι. Μέσα σε όλα τα παραπάνω μια παρεξηγημένη κατηγορία στο κοινό αίσθημα, οι λογιστές.

Με αφορμή το αφιέρωμα του περιοδικού Time στις αξέχαστες ταινίες που πρωταγωνιστούν λογιστές, παραθέτουμε μια ανάλογη λίστα προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα.

1. Τελευταία Έξοδος Ρίτα Χέιγουορθ, 1994 (The Shawshank Redemption)

Στην ταινία που προτάθηκε για 15 όσκαρ, ο πρωταγωνιστής Andy Dufresne (Tim Robbins), τραπεζίτης, ο οποίος μένει στην κρατική φυλακή Shawshank για σχεδόν δύο δεκαετίες κατηγορούμενος άδικα για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της.

Προκειμένου να αποφύγει την άγρια πραγματικότητα της φυλακής, αναλαμβάνει τις φορολογικές δηλώσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Με το παράπονο ότι καταλήγει να γίνει απατεώνας, αγνοεί ότι ο διευθυντής της φυλακής αποκρύπτει στοιχεία για την αθώωσή του, προκειμένου να συνεχίσει να «τακτοποιεί» τις δηλώσεις του. Ο Andy τελικά αποδρά, αδειάζοντας τους off shore λογαριασμούς του διευθυντή των φυλακών ενώ ταυτόχρονα τον ενοχοποιεί για τα εγκλήματά του.

2. Οι Αδιάφθοροι, 1987 (The Untouchables)

Στην ταινία που χάρισε το όσκαρ β” ανδρικού ρόλου στο Sean Connery, ο πρωταγωνιστής Eliot Ness (Kevin Costner) έχει στόχο να συλλάβει το διεφθαρμένο Al Capone, γι” αυτό και στην επίλεκτη ομάδα του εντάσσει το λογιστή Oscar Wallace.

3. Monty Python’s The Meaning of Life, 1983

Οι μοναδικοί Monty Python(s) προσπαθούν να λύσουν το αιώνιο μυστήριο για το ποιο είναι το νόημα της ζωής, αποτυπώνοντας, ασύγκριτα, κάθε στάδιο της. Στην πορεία της ταινίας εμφανίζονται λογιστές αλυσοδεμένοι σαν σκλάβοι σε γαλέρα.

4. Η Λίστα του Σίντλερ, 1993 (Schindler’s List)

Ένα από τα τερατώδη παράδοξα του Ολοκαυτώματος είναι ότι οι Ναζί, σε πολλές περιπτώσεις, κρατούσαν λεπτομερή αρχεία, λες και η ιστορία θα δικαιολογούσε τις εγκληματικές φρικαλεότητες που τεκμηριώνονται σ’αυτά.

Η ταινία των επτά όσκαρ έδειξε, εκτός των άλλων, την εμμονική συμπεριφορά των Ναζί να καταγράφουν τα πάντα στην οποία ο Γερμανός επιχειρηματίας Oskar Schindler (Liam Neeson) προσλαμβάνει τον λογιστή Itzhak Stern (Ben Kingsley) να επιβάλει «οικονομική λογική» στην επιχείρησή του που ουσιαστικά στηρίζεται στην καταναγκαστική εργασία.

Ο Στερν πλαστογραφεί έγγραφα για να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ως «χρήσιμους» στους Γερμανούς ώστε να τους σώσει από μεταφορά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και από το θάνατο.

5. Μια ζωή την έχουμε, 1958

Ένας φτωχός, δειλός και τίμιος ταμίας μιας τράπεζας, ο Κλέων, που τον υποδύεται ο Δημήτρης Χορν, ανακαλύπτει 1.101.101,10 δραχμές ως πλεόνασμα κι ενώ αρχικά σκοπεύει να το αναφέρει, η συμπεριφορά του διευθυντή της απέναντί του, τον ωθεί τελικά στο να το καταχραστεί.

Ξοδεύει αφειδώς τα χρήματα με την φιλοχρήματη «φίλη» του αγνώμονα διευθυντή του, στην προσπάθειά του να κάνει τη μεγάλη ζωή, μακριά από τη μιζέρια της προσωπικής και επαγγελματικής του καθημερινότητας. Σύντομα όμως η κατάχρηση αποκαλύπτεται και ο ίδιος φυλακίζεται.

[space size=»20″]

By