Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Απάτες με «στόχο» κοινοτικά κονδύλια στους κόλπους της ΕΕ

Εμπλεκόμενοι τέσσερις εταιρείες και Έλληνες υπάλληλοι της Κομισιόν

euro

Έλληνες υπάλληλοι της Κομισιόν και όχι μόνο φαίνεται να εμπλέκονται σε μεγάλη υπόθεση απάτης, μέσω  επιδοτήσεων των προγραμμάτων «Κοινωνία της Πληροφορίας» και «Πολιτεία» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ έχει διαταχθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος όπως απήγγειλε η Εισαγγελία κατά των εκπροσώπων τεσσάρων εταιρειών που φαίνεται πως εμπλέκονται στην υπόθεση, με βάση στοιχεία που εστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF).

Η υπόθεση αφορά χρηματικά ποσά, που σε όλη την ΕΕ φαίνεται να φθάνουν τα 25 δισ. ευρώ, από τα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» που δόθηκαν σε ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα τα οποία φέρεται να μην διατέθηκαν για τους σκοπούς που εγκρίθηκαν, αλλά να κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς ή πολυτελή ακίνητα.

Η δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της πλαστογραφία μετά χρήσεως, από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα και κατά συνήθεια και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα και κατά συνήθεια .

Η δικογραφία για τη μεγάλη υπόθεση απάτης έφτασε στην Εισαγγελία την 1η Οκτωβρίου και μάλιστα με φορτηγό λόγω του όγκου των στοιχείων από την 5ετή έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ επί του υλικού της της OLAF, και με εντολή του προϊσταμένου της Ηλία Ζαγοραίου, τη χειρίστηκαν οι εισαγγελείς Χ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης οι οποίοι άσκησαν και την ποινική δίωξη.

Για την υπόθεση της απάτης, φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις και σε βάρος υπαλλήλων της Κομισιόν, μεταξύ αυτών και Ελλήνων, οι οποίοι ενέκριναν τα επίμαχα προγράμματα. Οι υπάλληλοι της Κομισιόν που ερευνώνται, φέρονται να διαμόρφωναν τους όρους των προγραμμάτων, σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις και το αντικείμενο, προκειμένου να καταλήγουν τα χρήματα σε συγκεκριμένους δικαιούχους στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες κοινοτικές χώρες.

Για τους Έλληνες εμπλεκόμενους υπαλλήλους της Κομισιόν, έχει υποβληθεί από την ελληνική πλευρά αίτημα δικαστικής συνδρομής καθώς λόγω παράλληλης έρευνας που διενεργείται στις Βρυξέλλες υπάρχει εκκρεμοδικία. Σε περίπτωση ωστόσο που σε βάρος τους προκύψουν επιπλέον στοιχεία τότε η δίωξη στην ελληνική δικογραφία θα επεκταθεί και σε αυτούς, πιθανόν και για το αδίκημα της δωροδοκίας– δωροληψίας.

By