Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νέα μέτρα θα είναι χωρίς αντίκρισμα αλλά και επικίνδυνα για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη

Καμπανάκι κινδύνου από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών Βασίλη Αποστολόπουλο – Συνέντευξη στο thepaper.gr

Συνέντευξη στην Εύα Αντωνοπούλου 

apostolopoulos vasilis iatriko eeneΜιλήσαμε με τον δρΒασίλη Γ. Αποστολόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του  Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών για τις επιπτώσεις ενδεχόμενων νέων μέτρων, την ανεργία αλλά και τις προτάσεις της ΕΕΝΕ για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας  οι βασικότερες  προϋποθέσεις για την εξυγίανση  Ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση;

Χρειάζεται να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για παραγωγή εξαγώγιμων, εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών αντί της υπερκατανάλωσης εισαγόμενων αγαθών.

Αλλά κυρίως χρειάζεται να γίνει το Κράτος απλούστερο και φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα.

Το Κράτος να ασκεί το ρυθμιστικό του ρόλο με σταθερούς κανόνες, και οι ιδιώτες να δημιουργούν πλούτο με βάση αυτούς τους κανόνες.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας είναι ότι οι κανόνες δεν είναι ξεκάθαροι, δεν εφαρμόζονται με ενιαίο τρόπο, και μεταβάλλονται, δημιουργώντας αβεβαιότητα.

Η αβεβαιότητα είναι το χειρότερο για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, χωρίς το οποίο δεν νοείται Οικονομία.

Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια. Επίσης, τις τελευταίες μέρες γίνεται και μια παραγωγική συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάγκη χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Είναι και αυτό ένα καλό σημάδι γιατί η πολιτική του σκληρού Ευρώ δεν βοηθάει την εξαγωγική ανταγωνιστικότητα.

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών της οποίας είστε Πρόεδρος δηλώνει κάθετα αντίθετη με το ενδεχόμενο νέων μέτρων όμως η «τρύπα»  στα έσοδα του κράτους δεν δίνει αισιόδοξα μηνύματα! Υπάρχει αντιπρόταση και ποια είναι;

Εμείς καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση με εναλλακτικές για τη φορολογία. Πραγματικά, αν βρισκόμασταν στην αρχή της κρίσης θα είχε νόημα να μιλάμε για περικοπές, για ισοδύναμα μέτρα κλπ.

Στο σημείο που βρισκόμαστε όμως, με εξαντλημένη την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και χωρίς αποταμιεύσεις, χωρίς ρευστότητα, χωρίς έσοδα, τα νέα μέτρα θα είναι όχι μόνον χωρίς αντίκρισμα αλλά και επικίνδυνα για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.

Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι απαιτείται μια ποιοτική στροφή μακρυά από τη στατική λογική, δηλαδή να υπολογίζονται μελλοντικά έσοδα με βάση τη σημερινή δραστηριότητα χωρίς να υπολογίζονται οι υφεσιακές επιπτώσεις.

Αντίθετα χρειάζεται μια δυναμική λογική που θα στηριχθεί σε μέτρα για τη δημιουργία νέου πλούτου, νέων θέσεων εργασίας, για να προκύψουν από εκεί πρόσθετα έσοδα.

Καθημερινά στην χώρα μας χάνουν τη δουλειά τους 3.192 άνθρωποι. Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας για να αντιμετωπιστεί αυτή θλιβερή κατάσταση;

Χρειάζεται πρώτα από όλα να ανακοπεί η ύφεση. Να προστατευτεί ο υπάρχον επιχειρηματικός ιστός. Γι αυτό είμαστε αντίθετοι στα νέα μέτρα που εν τέλει θα οδηγήσουν σε κλείσιμο επιχειρήσεων και θα κοστίσουν σε θέσεις εργασίας.

Κάθε θέση εργασίας που χάνεται σήμερα είναι πολύ δύσκολο να ξαναδημιουργηθεί άμεσα.

Καλές είναι οι ιδέες για start up, για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά πρέπει πρώτα να προστατευτούν οι εν λειτουργία επιχειρήσεις, που θα ήταν καθόλα υγιείς, με καλά προϊόντα, υπηρεσίες, προσωπικό, πελατολόγιο, παραγωγική ικανότητα, αλλά σε καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και υπερφορολόγησης βουλιάζουν.

Δυστυχώς και εδώ η αδράνεια του Δημοσίου είναι εγκληματική. Ακούτε καθημερινά να διαμαρτυρόμαστε για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου.

Το Κράτος έχει στα Ταμεία του από τις δόσεις του δανείου πολλά δις Ευρώ για να εξοφλήσει τις οφειλές του προς τους ιδιώτες και πάρα ταύτα οι διαδικασίες καθυστερούν μήνες, στερώντας την πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά. Στο μεταξύ κάποιες επιχειρήσεις κλείνουν ή αδυνατούν να συντηρήσουν θέσεις εργασίας.

Η ολιγωρία σε τέτοια θέματα, και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης ειδικότερα αν η απεργία ξεπεράσει το 30% , ποσοστό από το οποίο δεν είμαστε καθόλου μακριά. Πόσο πιθανή είναι  κατά τη γνώμη σας μια κοινωνική έκρηξη;

Αυτός είναι ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός λόγος, για τον οποίο είμαστε αντίθετοι σε νέα μέτρα. Αλλά πιστεύω ότι μετά την τελευταία επίσκεψης της Τρόικας, έχει γίνει και σε αυτούς σαφές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και έχω την αίσθηση ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάντως το πρόβλημα είναι υπαρκτό, έχει βαρύτατες πολιτικές επιπτώσεις και όποιος το υποτιμά διαπράττει ολέθριο λάθος.

PrintΣτο Ιατρικό Αθηνών δεν μειώσατε σημαντικά τους μισθούς των εργαζομένων  και αποφασίσατε να μείνετε στην Ελλάδα, παρά το δύσκολο φορολογικό τοπίο!  Πόσο δύσκολη είναι η «πατριωτική επιχειρηματικότητα» αυτές τις μέρες;

Είναι ιδιαίτερα δύσκολη αλλά και απολύτως απαραίτητη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το είμαστε σήμερα εδώ και να κάνουμε όποιες θυσίες χρειαστεί για να κρατηθούμε όλοι στα πόδια μας.

Εμείς, όπως επισημάνατε, κάναμε ελάχιστες μειώσεις γιατί θεωρούμε ότι διαθέτουμε ένα πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε, για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του σωστά κάτι το οποίο επιστρέφει πάλι στην επιχείρηση.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι το ότι καταφέραμε να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας στον όμιλό μας κατά το 2012.

Επίσης πιστεύουμε, ότι ειδικά σε εποχές σαν τη σημερινή, που τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά, οι βιώσιμες λύσεις είναι αυτές που προκύπτουν από συναινετικές διαδικασίες με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα και πρέπει να γίνονται συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους, οι οποίες να τηρούνται, ώστε να διαφυλάσσεται η εμπιστοσύνη εργοδοσίας και εργαζομένων.

Διαφωνείτε με αυτούς που προτάσσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας για να δικαιολογήσουν τις μειώσεις μισθών;

Είμαι πεπεισμένος ότι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας πλέον δεν οφείλεται στο μισθολογικό κόστος. Οφείλεται στο μη μισθολογικό κόστος δηλαδή στους φόρους και εισφορές, στο κόστος της ενέργειας, τις πολύπλοκες διαδικασίες και την ασυνέπεια του Κράτους, καθώς και στη διαθεσιμότητα και το κόστος του χρήματος.

Ποια είναι η πρόταση της ΕΕΝΕ για την φορολόγηση ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο επενδυτικό τοπίο;

Ένας επίπεδος φόρος δημιουργεί απλούστευση και προβλεψιμότητα. Ο επιχειρηματίας μπορεί να ρυθμίσει τα περιθώρια κέρδους αν μπορεί να έχει ένα προβλέψιμο και αξιόπιστο φορολογικό περιβάλλον. Αυτό λείπει σήμερα, αυτό αποτρέπει τις ξένες επενδύσεις. Δεν προσθέτουν τίποτα, αντίθετα, αφαιρούν πολλά τα πολυσέλιδα νομοσχέδια και τόμοι ερμηνευτικών εγκυκλίων.

Τι δράσεις προτίθεται να αναλάβει το νέο προεδρείο της ΕΕΝΕ

Η ΕΕΝΕ διαχρονικά χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και καινοτόμο σκέψη. Στη σημερινή όμως συγκυρία χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση. Ξέρουμε ότι η Δημόσια Διοίκηση και η Πολιτική χαρακτηρίζονται από μεγάλη αδράνεια, αμφιταλάντευση, αναθεωρήσεις αποφάσεων κλπ. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου σήμερα.

Όλα όσα πρέπει να γίνουν σήμερα, έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Για αυτό και στη νέα περίοδο της ΕΕΝΕ, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012, βλέπετε να λαμβάνουμε πιο δυναμικές και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες.

Δεν είμαστε συνδικαλιστικό όργανο εργοδοσίας, είμαστε χώρος προβληματισμού και προώθησης ιδεών για την υγιή επιχειρηματικότητα.

Έχουμε ένα ευρύ φάσμα κλάδων που αντιπροσωπεύεται μεταξύ των μελών της Ένωσης και του Δ.Σ. και έχουμε και πολλά μέλη με μεγαλύτερη εμπειρία από τον κορμό των νεώτερων επιχειρηματιών ώστε να προκύπτει ένας καλός συνδυασμός δυναμισμού των νεώτερων και σοφίας και καθοδήγησης από τους παλαιότερους.

By