Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Kύμα εξόδου από τις τράπεζες έως το α” τρίμηνο του 2014

 Την πόρτα της εξόδου αναμένεται να δουν 3.300 τραπεζοϋπάλληλοι μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου

 eurobankA

Την πόρτα της εξόδου αναμένεται να δουν ως το το τέλος του χρόνου ή το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2014 περίπου 3.300 τραπεζοϋπάλληλοι μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

Ηδη η Eurobank έλαβε το «πράσινο φως» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο υπαλλήλων από τον όμιλο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα της Eurobank μοιάζει με αυτό της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 45 εκατ. ευρώ.

Μετά την Eurobank σειρά παίρνει η Εθνική Τράπεζα, καθώς η διοίκηση έχει υποβάλει νέα αναπροσαρμοσμένη πρόταση προς το ΤΧΣ και την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού (DGCom), αναμένοντας την έγκρισή τους για να προχωρήσει στην ανακοίνωση των τελικών όρων που θα αφορά τουλάχιστον 1.800 άτομα.

Να σημειωθεί πως η DGCom και η τρόικα είχαν θέσει προσκόμματα στην αρχική πρόταση της Εθνικής, με έμφαση τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων της τράπεζας. Η πρόταση των δανειστών ήταν ξεκάθαρη, να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης το Ταμείο Αυτασφάλειας και να υπάρξει μερική αποζημίωση του προσωπικού του ομίλου σε ποσοστό 25% ή 40% ή 60% ανάλογα και με ηλικιακά κριτήρια. Η Εθνική θα καταβάλει πρόσθετα 40 εκατ. στο Ταμείο, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να αποπληρωθεί το δάνειο των 75 εκατ. που έχει δώσει στο Ταμείο Αυτασφάλισης.

Εθελούσια έξοδο περίπου 800 εργαζομένων εξετάζει και η διοίκηση της Alpha Bank στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης που επιχειρείται στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να αφορά 450 άτομα της Alpha Bank και άλλα 350 από την Εμπορική Τράπεζα. Σημειωτέον πως ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην Alpha Bank είναι 52 έτη και 41 στην Εμπορική.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By