Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ποιοι επιχειρηματίες ακολουθούν τον Σαμαρά στην Τουρκία

Tο Thepaper αποκαλύπτει όλη τη λίστα των επιχειρηματιών. [φωτό-έγγραφα].

-Του Γιάννη Πιτταρά-

fosphotos.com | Gulielmos Antoniou
fosphotos.com | Gulielmos Antoniou

Δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες συνοδεύουν τον Αντώνη Σαμαρά στο ταξίδι του στην Τουρκία. Στη λίστα, που αποκαλύπτει το Thepaper, υπάρχουν ηχηρά ονόματα, οι οποίοι στο ταξίδι τους,  με τον πρωθυπουργό, επιδιώκουν συνεργασίες σε διάφορους τομείς.

Μεταξύ άλλων, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Α. Τουρκολιάς. Ανώτατα στελέχη της Τράπεζα Πειραιώς, της Intralot, της Νεον energy,  Olympus Plaza, από την Καπνοβιομηχανία Καρέλια, Follie Follie, ο πρόεδρος της «Νηρέας», ο πρόεδρος της ΑΛΟΥΜΥΛ και άλλοι.

 

 

 

 

 

 

Στο πάλαι ποτέ διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τo ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε, στις όχθες του Βοσπόρου, Τάγιπ Ερντογάν και Αντώνης Σαμαράς θα βρεθούν την Δευτέρα τετ α τετ, σε μια προσπάθεια να σβήσουν τη φωτιά που άναψε καταρχήν η απόφαση της Τουρκίας να ανακοινώσει έρευνες σε οικόπεδα που βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και εν συνεχεία η κίνηση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση για την υφαλοκρηπίδα στον ΟΗΕ.

Στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδος – Τουρκίας, που φέρει τον τίτλο “Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας”, η ατζέντα που έχει ήδη συμφωνηθεί δια της διπλωματικής οδού, δεν προδιαθέτει για εντυπωσιακές εξελίξεις, αν και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δείξει ότι δεν πρόκειται να αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και να στείλει τα δικά του μηνύματα.

Άλλωστε και στην πρόσφατη συνάντηση Σαμαρά-Ερνογάν στο Κατάρ, κανείς από τους δύο ηγέτες δεν μάσησε τα λόγια και έριξε στο τραπέζι της “άτυπης” συνάντησης, όλα τα αγκάθια στις σχέσεις των δύο χωρών.

Και είναι ουκ ολίγα:

ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μουσουλμανική μειονότητα Θράκης, ανέγερση τζαμιού, επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών που εισέρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα, το θέμα των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων

 

20 συμφωνίες συνεργασίας

Οι περίπου 20 υπουργοί που θα συμμετάσχουν από κάθε πλευρά, αναμένεται να υπογράψουν συνολικά 20 συμφωνίες-μνημόνια, μεταξύ άλλων:

*στον τομέα της λαθρομετανάστευσης

*στον τομέα της ναυτιλίας και των θαλάσσιων μεταφορών

*την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών, τον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και τον θαλάσσιο τουρισμό στο Αιγαίο

*τη διακήρυξη συνεργασίας για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία

*συμφωνία στον τομέα της υγείας.

*ακόμα και συμφωνία ανάμεσα στην ΕΡΤ και στο τουρκικό κρατικό κανάλι TRT

Ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί επίσης το Φανάρι και θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

 

[space size=»30″]

By