Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αυστραλία: Απαγόρευση στη χορήγηση βίζας σε όσους προέρχονται από χώρες της Δ. Αφρικής

Η πρώτη χώρα που παίρνει τέτοια απόφαση

Liberia Races To Expand Ebola Treatment Facilities, As U.S. Troops Arrive

Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο που απαγορεύει την χορήγηση βίζας σε όσους ταξιδιώτες προέρχονται από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από τον Έμπολα, την ώρα που το αμερικανικό Πεντάγωνο δημιουργεί ειδικές μονάδες για να απομονώσει τους Αμερικανούς στρατιώτες που επιστρέφουν από τα κράτη που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τον θανατηφόρο ιό.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας , Τόνι Άμποτ, ο οποίος αρνείται να στείλει ιατρικό προσωπικό στις χώρες της Δυτικής Αφρικής για να βοηθήσει τους ασθενείς, ανακοίνωσε πως, η απόφαση για την απαγόρευση χορήγησης βίζας αφορά οποιονδήποτε έρχεται από τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. Οι ειδικοί, πάντως, εκτιμούν ότι, ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού για την Αυστραλία είναι μικρός καθώς η χώρα, από γεωγραφικής πλευράς, είναι απομονωμένη.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, οι Αμερικανοί στρατιώτες που επισκέφθηκαν τη Δυτική Αφρική μπαίνουν σε απομόνωση την ώρα που σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, οι αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που μετέβη στη Δυτική Αφρική για να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Την ίδια ώρα, επιφανείς γιατροί στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι, δεν θα πρέπει οι Αμερικανοί να αντιμετωπίσουν ως «παρίες» το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που επισκέφθηκε τις πληγείσες χώρες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Έμπολα έχουν προκαλέσει το θάνατο, μέχρι σήμερα, περίπου πέντε χιλιάδων ανθρώπων,οι περισσότεροι στην Δυτική Αφρική, ωστόσο, εννέα κρούσματα του ιού που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας. Ο εκπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν, Στέφαν Ντουτζαρίκ, έσπευσε να τονίσει πως, «Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές, είναι ξεχωριστά άτομα, τα οποία θυσιάστηκαν για την ανθρωπότητα. Όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό, θα πρέπει να βοηθηθούν και όχι να στιγματιστούν«.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, οι Αμερικανοί στρατιώτες που επιστρέφουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής, θα μπαίνουν στην απομόνωση ακόμα κι αν δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα της ασθένειας ή ακόμα κι αν δεν έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει.

By