Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

 Βενιζέλος: Να παραδειγματιστούμε από την Κύπρο

Ζήτησε «κοινό μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων γύρω από έναν εθνικό στόχο»

Meeting at PASOK / Συνάντηση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Το παράδειγμα της στάσης των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου επικαλέστηκε ο Ευ. Βενιζέλος για να τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων γύρω από έναν εθνικό στόχο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην παρθενική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ανέδειξε το θέμα της εθνικής στρατηγικής συγκριτικά με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αλλά και οι περισσότεροι από τους ομιλητές επεσήμαναν, ότι ανεξάρτητα από την έκβαση του «όχι» και την αποτίμηση της στάσης αυτής των Κυπρίων, το γεγονός είναι ότι υπάρχει ένα μέτωπο και πως όλοι υπηρέτησαν έναν κοινό σκοπό.

«Το θέμα της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων γύρω από έναν κοινό στόχο είναι σημαντικό πολιτικό ζήτημα και είναι αναγκαίο και εδώ» συμφώνησε ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού επανέλαβε τα όσα είπε νωρίτερα στη Βουλή, εκτίμησε ότι «ακόμα κι αν υπάρξει αλλαγή στη συμφωνία θα πρόκειται για παραλλαγή και όχι για ουσιαστική αλλαγή και βελτίωση». Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «αυτή η κατάσταση με τις κλειστές τράπεζες δεν μπορεί να συνεχιστεί για καιρό».

Ως προς τα εσωτερικά, επανέλαβε την εκτίμηση του πως όποιες αποκλίσεις υπάρξουν θα πρέπει να απορροφηθούν έως το τέλος του προγράμματος, με άλλα λόγια «να υπάρξει πραγματική επιμήκυνση έως και το 2016».

Τόνισε επίσης ότι το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία και προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει εξειδικευμένη πρόταση την οποία θα επεξεργαστούν οι κ.κ Γ. Στουρνάρας, Γ. Βρούτσης, Κ. Βιρβιδάκης, Φ. Σαχινίδης, Π. Κουκουλόπουλος και Γ. Κουτρουμάνης
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε… αγριεμένος ζητώντας συγκεκριμένα πράγματα στα οποία πρέπει να ανταποκριθούν τα νέα μέλη του νέου Πολιτικού Συμβουλίου
1. Ζήτησε από τα μέλη του οργάνου να έχουν «πλήρη και πραγματική απασχόληση με το αντικείμενο»
2. Ανακοίνωσε πως οι συνεδριάσεις θα είναι εβδομαδιαίες, κάθε Τετάρτη μεσημέρι. Μάλιστα, εξειδικεύοντας, είπε πως οι συζητήσεις πρέπει να είναι οργανωμένες: «Είτε στρατηγικού χαρακτήρα και να καλούνται αναλυτές ή στελέχη είτε υπηρεσιακού χαρακτήρα συνεδριάσεις».
3. Επεσήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης στο πολιτικό συμβούλιο, ώστε να είναι αναβαθμισμένο και να λειτουργεί σωστά.
4. Πρότεινε να χρεωθεί κάθε μέλος μια περιφέρεια, να έχει την πολιτική ευθύνη και το ίδιο να συμβεί και με τους πολιτικούς τομείς.
5. Η ανανέωση που έχει υπάρξει και στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, τώρα θα κριθεί και ποιοτικά από την παρουσία και τη συμμετοχή τους.
6. Ζήτησε να υπάρχουν γραπτές εισηγήσεις στο εσωτερικό και αρθρογραφία και παρουσία στα μέσα των μελών του ΠΑΣΟΚ.
7. Να ανανεωθεί το Μητρώο στελεχών. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να καταγραφούν ακόμα και τα μέλη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και των επιμελητηρίων.
8. Πριν το Πάσχα να έχει ολοκληρωθεί η οργανωτική συγκρότηση.
9. Ανέθεσε σε στέλεχος του ΠΣ να παρουσιάσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό σύστημα.
10. Κάνοντας ειδική αναφορά στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, αφού τη συνεχάρη για την ανακοίνωση που εξέδωσαν για τη Χρυσή Αυγή, τόνισε ότι η προσπάθεια της νεολαίας «πρέπει να αποκτήσει και πολιτικό περιεχόμενο και να μην υστερεί σε θέματα ακτιβισμού».

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως προς την συζήτηση για την Κεντροαριστερά επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στην «βάση» της και πως αυτό είναι το ζητούμενο. Ανέθεσε εξάλλου στον Κυρ. Πιερρακάκη, να παρουσιάσει στο Πολιτικό Συμβούλιο το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότητης του ΠΑΣΟΚ και να υπάρξουν θεματικές ημερίδες. Επεσήμανε δε πως παραμένουν ανοικτά ζητήματα τα θέματα του ρατσισμού και της αναθεώρησης του συντάγματος.

Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την άποψη του ότι «η ανορθολογική ανάλυση των πραγμάτων οδηγεί στον φασισμό και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε και να το αντιμετωπίσουμε».
Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δικαιώθηκε σε σχέση με την πρόταση του πέρυσι το καλοκαίρι, να μην εξειδικεύσει η κυβέρνηση τα 11,5 δις ευρώ, αλλά πρώτα να οριστικοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 15 Ιουνίου θα μεταβεί στη Γαλλία, όπου θα γίνει συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ενώ έκανε εκτενή αναφορά για τα προβλήματα της σοσιαλδημοκρατίας μετά το Μάαστριχτ.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε επίσης από τα στελέχη του, προτάσεις για την επικοινωνιακή πολιτική και τον σχεδιασμό του κόμματος και είπε προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου «Όταν μιλάω για συλλογική ηγεσία, θεωρώ ότι το κάθε μέλος θα πρέπει να βλέπει ως προσωπική υπόθεση τη διάσωση της παράταξης».

Από την πλευρά του, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έθιξε 3 παραμέτρους:

1. Το θέμα της αυτοοργάνωσης, δηλαδή της διαχείρισης των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ λόγω της οικονομικής κατάστασης.
2. Την ενεργοποίηση και την αξιοποίηση του δικτύου επιστημόνων εξωτερικού.
3. Την «βαθμολόγηση» των στελεχών μέσω μιας επιτροπής αξιολίογησης

 

 

By