Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Nα αναγνωρίσουν οι δανειστές τις θυσίες του ελληνικού λαού

Σύντομα θα λυθεί το ζήτημα που δεν αφήνει την τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα, σύμφωνα με τον  αντιπρόεδρο της κυβέρνησης 

dilwseisvenizelos-1-632-291

Σύντομα θα λυθεί το ζήτημα που δεν αφήνει την τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στους δημοσιογράφους, βγαίνοντας από το Μαξίμου, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Κατά τη γνώμη του, συνέχισε, δε θα έπρεπε να υπάρχει καμία απόσταση με την τρόικα, ενώ κάλεσε για άλλη μία φορά τους δανειστές να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα και τις θυσίες του ελληνικού λαού και να δρομολογήσουν την οριστική έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Η φράση αυτή εκλήφθηκε και ως μία πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στην πρόταση του Βερολίνου για νέο δάνειο και νέα μέτρα.

Παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ακολούθησε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα των ναυπηγείων. Οριστικές αποφάσεις δεν υπήρξαν, παρά την ισχυρή πίεση που ασκεί η τρόικα να λήξουν οι εκκρεμότητες με αιχμή το θέμα των ναυπηγείων, ο κ. Βενιζέλος ωστόσο ερωτηθείς για το τι συζητήθηκε και αν υπήρξαν αποφάσεις, παρέπεμψε στα όσα είχε πει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του θέματος,λέγοντας ότ η κυβέρνηση παραμένει στο ίδιο πλαίσιο

Τότε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε μιλήσει για τέσσερα βήματα:

• Πρώτον, προστασία, ολοκλήρωση και παραλαβή των υποβρυχίων που, όπως είχε πει, είναι ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου και τα έχει πληρώσει, δηλαδή τα τρία καινούργια και τον εκσυγχρονισμένο ΩΚΕΑΝΟ.

• Δεύτερον να υπάρξει νομική αντίκρουση των αξιώσεων των αντισυμβαλλομένων, προβολή των αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου και ταυτόχρονη έναρξη συζητήσεων για την εξεύρεση λύσης, χωρίς αναγκαστικά – όπως είχε πει – να περιμένουμε μετά από χρόνια μία απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου με τα Ναυπηγεία, με τα υποβρύχια και τους εργαζόμενους σε αιχμαλωσία, ώστε να διασώσουμε και τα Ναυπηγεία και όσο γίνεται περισσότερες θέσεις εργασίας.

• Τρίτον, επαναφορά του σχεδίου συνεργασίας μεταξύ Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και, ει δυνατόν, συγχώνευση με άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ει δυνατόν, με συμμετοχή ελληνικών εφοπλιστικών κεφαλαίων.

• Τέταρτον, συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καταστεί σαφές ότι τα ξένα πολεμικά πλοία δεν είναι εμπορικές δραστηριότητες, αλλά πολεμικές και η Ελλάδα θα συνάπτει διμερείς αμυντικές συνεργασίες με άλλες χώρες, αν πρόκειται να ανατεθούν.

Γ.Κ.

By