Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βουβή ενόχληση και απουσίες στο συνέδριο της ΝΔ

Δεν αναμένονται εντάσεις κατά το 9ο Συνέδριο της Ν.Δ. που ξεκινά σήμερα. «Νέα Δημοκρατία, Νέα Ελλάδα» το σύνθημα.

fosphotos.com
fosphotos.com

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν αναμένεται να έχει δύσκολο έργο κατά το τριήμερο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που ξεκινά απόψε. Παρά τις εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος εξαιτίας της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ αλλά και την πικρία στελεχών για τη μεταχείρισή τους κατά τον ανασχηματισμό, οι δημόσιες διαφοροποιήσεις δεν αναμένεται να πάρουν έκταση και, πιθανότατα, θα περιορισθούν στους συνήθεις θορυβοποιούς όπως οι Νικ. Κακλαμάνης και Γερ. Γιακουμάτος.

Ο κ. Σαμαράς που επέλεξε να μετατρέψει το 9ο Συνέδριο από αφετηρία επέκτασης του κόμματος σε διαδικασία επαναβεβαίωσης της κομματικής συνοχής, αναμένεται να μιλήσει στις 20:00 απόψε αλλά και να κλείσει τις εργασίες το μεσημέρι της Κυριακής. Μεγαλύτερο πονοκέφαλο για το επιτελείο του κ. Σαμαρά αποτελούν οι δύο εκλογικές διαδικασίες: αυτή της προσεχούς Κυριακής για την ανάδειξη των 200 νέων αιρετών μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και εκείνη, μετά από μία εβδομάδα περίπου, για την ανάδειξη της Εκτελεστικής Γραμματείας και του νέου Γραμματέα, θέση για την οποία είναι φαβορί ο πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Η θητεία του Μ.Κεφαλογιάννη λήγει βάσει καταστατικού στο συνέδριο και ο ίδιος επιθυμεί η αναχώρηση του να συμπέσει χρονικά με την τοποθέτηση του ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου αναμένεται να επιβεβαιώσει τη ρήξη στις σχέσεις Αντώνη Σαμαρά και Σταύρου Δήμα καθώς ο, τύποις αντιπρόεδρος της Ν.Δ., δεν πρόκειται να δώσει το παρών στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο όπου θα διεξαχθεί το Συνέδριο. Ο έτερος αντιπρόεδρος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προγραμματίζεται να μιλήσει αύριο, παρά την προφανή του πικρία για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εξωτερικών και τις αντιρρήσεις του για το ποσοστό συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ενώ βάσει της πολιτικής συμφωνίας που έχει με τον πρόεδρο της Ν.Δ. ο υπουργός “Αμυνας θα εκλέξει και πάλι δύο στελέχη επιρροής του στην Πολιτική Επιτροπή.

Αντιθέτως, το δρόμο της… σιωπής θα κρατήσουν άλλα στελέχη όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης και, φυσικά, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ωστόσο θα δώσει κανονικά το παρών.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών δεν πρόκειται να μιλήσει, ώστε να μην εκληφθεί τίποτε από αυτά που θα πει ως πικρία. Το στίγμα του έδωσε ήδη κατά την παράδοση-παραλαβή, λέγοντας ότι δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις με την κοινωνία απέναντι, ενώ συνομιλητές του τόνιζαν πως για πρώτη φορά σε αλλαγή ηγεσίας πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συνδικαλιστών.  Άλλωστε ο κ.Στυλιανίδης δεν έχει βέλη να ρίξει κατά του κ.Σαμαρά, έχει όμως για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Και δεν είναι ο μόνος. Για αυτό και δεν είχε αποφασιστεί μέχρι στιγμής από το Μαξίμου, εάν θα κληθεί ο κ.Στουρνάρας να μιλήσει στο Συνέδριο, όπως πρότειναν σχετικές εισηγήσεις.

Το μόνο στέλεχος που φαίνεται να έχει καθαρά «δικούς του» συνέδρους είναι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επηρεάζει 80 συνέδρους της νεολαίας συν ορισμένους αιρετούς. Δεν θα κινηθούν όμως με λογική ομάδας και άλλωστε είναι μικρό ποσοστό του συνεδρίου.

Οι αποπεμφθέντες από την κυβέρνηση Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μάριος Σαλμάς «έχουν βγει στα κάγκελα», ωστόσο δεν έχουν ξεκαθαρίσει προς το παρόν τις προθέσεις τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By