Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Καμπανάκι για τα έσοδα

Η «καλύτερη του αναμενομένου» πορεία του προϋπολογισμού οφείλεται στο πλεόνασμα 519 εκατ. ευρώ.

bouli2Τρεις μείζονες παρατηρήσεις κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην Έκθεσή του για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013: α) ο προϋπολογισμός πήγε «καλύτερα του αναμενομένου», β) υπάρχει «μεγάλη υστέρηση» στα έσοδα και γ) «δεν υπάρχουν (οικονομικά και κοινωνικά) περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας».

Σύμφωνα με την Έκθεση η «καλύτερη του αναμενομένου» πορεία του προϋπολογισμού οφείλεται «στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος παρουσίασε πλεόνασμα 519 εκατ. ευρώ (ή κατά 0,3% του ΑΕΠ) έναντι ελλείμματος 334 στο πρώτο τρίμηνο 2012 και ελλείμματος 2,3 δις ευρώ που ήταν ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο 2013.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρώτο τρίμηνο του 2013 οφείλεται: (α) στη σημαντική μείωση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που διαμορφώθηκε στα 11,2 δισ ευρώ έναντι στόχου 12,3 δισ ευρώ στο επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ (β) στην μικρότερη έναντι του στόχου μείωση των καθαρών εσόδων του Τ.Π. στα 10,7 δις ευρώ, έναντι στόχου 10,6 δις ευρώ. Δημιουργείται επομένως θετική διαφορά από τον στόχο για το πρωτογενές ισοζύγιο της ΚΚ ύψους 2,9 δις ευρώ από το πρώτο τρίμηνο του έτους».

Η Έκθεση τονίζει ότι το θετικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε «παρά τη μεγάλη υστέρηση που σημειώθηκε στα καθαρά έσοδα και ιδιαίτερα στα έσοδα από έμμεσους φόρους, όπως στο ΦΠΑ, στον ΕΦΚ καπνού και πετρελαιοειδών. Πηγές αβεβαιότητας ωστόσο, δημιουργούν οι χαμηλότερες έναντι του στόχου επιστροφές φόρων, καθώς και τα μεγαλύτερα – έναντι των στόχων – έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που όμως δεν συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες δαπάνες».

Ενδεικτικοί είναι και οι τίτλοι των επιμέρους κεφαλαίων της Έκθεσης: «Τα φορολογικά έσοδα αποκλίνουν», «Η δημόσιες δαπάνες είναι εντός στόχων», «Όμως οι δημόσιες επενδύσεις υποχωρούν».
«Εκτιμούμε ότι δεν υπάρχουν (οικονομικά και κοινωνικά) περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας», ξεκαθαρίζει η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και προσθέτει: «Το επιθυμητό θα ήταν βέβαια να εξετασθούν δυνατότητες για μικρότερες περικοπές δαπανών και μείωση φορολογικών συντελεστών το 2013», και κάνει ειδική αναφορά στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αν και σημειώνει ότι «δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές στην εστίαση».

Η Έκθεση τονίζει ότι «η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να διευκολύνει μία ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που λαβαίνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κατάσταση της εσωτερικής ζήτησης».

By