Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

«Ναι» στο πολυνομοσχέδιο από την Επιτροπή της Βουλής

Ένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης – Δεν το ψηφίζουν Αηδόνης, Λοβέρδος.

Bouli

Ψηφίσθηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ το πολυνομοσχέδιο, ύστερα από 9 ώρες συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ακολουθεί την Κυριακή η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα διαρκέσει μέχρι 10 ώρες.

Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί (ανάμεσά τους και αυτή του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία) δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση. Ωστόσο, παραμένει στην ευχέρειά της να τις αποδεχθεί στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ,Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, για το ζήτημα της τροπολογίας για την ανεργία, υπήρξε μια συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το θέμα. “Οπως τόνισε «δεχόμαστε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του άρθρου 1 από τον αρμόδιο Υπουργό. Λυπούμαστε που μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το σύνολο της τροπολογίας που αποδεικνύει τη μη κατανόηση των αναγκών της κοινωνίας και το θέμα προφανώς θα το χειριστούν αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση στην Ολομέλεια».

Νωρίτερα πάντως, από το βήμα της βουλής, ο κ. Στουρνάρας επιφυλάχθηκε να αποδεχθεί μέχρι καιτην Κυριακή, στην Ολομέλεια, την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία. Ωστόσο, ο Σαχινίδης όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν τους καλύπτει απάντησε «όχι».

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η τροπολογία ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε «όμως πρέπει να τα κοστολογήσουμε. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε μέχρι αύριο. Αν δεν μπορέσουμε, δεσμεύομαι εγώ ότι το υπουργείο Εργασίας θα φέρει διάταξη στο επόμενο νομοσχέδιο».

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην πρότασή του για την ανεργία, απάντησε ο βουλευτής του κόμματος Π. Κουκουλόπουλος στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Αφού δήλωσε υπερήφανος που «εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κιοτέψαμε 3 χρόνια», ο Π. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι το κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση με συγκεκριμένους όρους: «Η δικαίωση της προσπάθειας δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, γιατί αυτά που λέμε (πρωτογενές πλεόνασμα. ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών κ.λπ.) για την κοινωνία, τους πολίτες είναι γράμμα κενό», είπε χαρακτηριστικά.

Ένταση κατά τη συζήτηση

Αποδέχθηκε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την πρόταση της κυβέρνησης να συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο ως κατεπείγον. Από τους 41 βουλευτές της Επιτροπής υπέρ ψήφισαν 26 (ΝΔ. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και 15 κατά (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ).

Εντωμεταξύ, δεν θα ψηφίσουν οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης το σχέδιο νόμου, με το οποίο εισάγονται τα νέα μέτρα, που είναι προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα τις επόμενες δόσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος «Συμφωνία για μια νέα Ελλάδα», «έως τώρα στηρίξαμε με κόστος επώδυνες αποφάσεις. Σήμερα, όμως, εφόσον δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις που θα βοηθούν την πραγματική οικονομία, είμαστε υποχρεωμένοι, όπως με ομιλίες των Βουλευτών μας στη Βουλή επανειλημμένα έχουμε προειδοποιήσει, να καταψηφίσουμε το συζητούμενο σχέδιο νόμου, με το οποίο εισάγονται νέα μέτρα».

Επικαλούμενος την κατάρρευση του ενεργειακού της Αργεντινής, που οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας της χώρας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου, μιλώντας στη Βουλή, επέμεινε στην επιβολή τέλους στους μικροϊδιοκτήτες φωτοβολταϊκών.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν 3 ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων οι 2 μπορεί να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Κυριακή.

Ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ζήτησε το κατεπείγον με το επιχείρημα ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworkingroup, που θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης. Και ο Υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η ρύθμιση οφειλών και αυτό «αποτελεί άλλη μία αντηρίδα που επιβεβαιώνει τον έκτακτο χαρακτήρα του νομοσχεδίου».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «θλιβερό το θέαμα των τριών υπουργών. Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε το κατεπείγον με μία πρόταση. Υπάρχει Σύνταγμα στη χώρα, υπάρχει Βουλή, υπάρχει Κανονισμός της Βουλής. Γιατί τα γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας;». «Η Βουλή λειτουργεί υπό συνθήκες δημοκρατικής εκτροπής», ισχυρίσθηκε κάνοντας λόγο για «μνημονιακή τροικανή δημοκατία. Αυτό είναι πια το πολίτευμα. Το κατεπείγον είναι να κάνετε ΙΕΚ για τους ξεναγούς και το κατεψυγμένο ψωμί;». Ο Π. Λαφαζάνης εκτίμησε ότι δεν παράγεται έννομα αποτελέσματα από τη διαδικασία.

«Εμείς υπερασπιζόμαστε την αρχή της πλειοψηφίας. Αντιρρήσεις να έχετε, αναίρεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν μπορούμε να έχουμε εδώ μέσα. Είναι κωμικό», του απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης.

«Η ίδια η ζωή θέτει τις προθεσμίες» τόνισε η Εισηγητής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου. «Ο Θεός μπορεί να έβαλε τοEuroworkingroup τη Δευτέρα, αλλά δεν σας είπε να φέρετε το νομοσχέδιο την Παρασκευή και να συζητηθεί το Σαββατοκύριακο. Δεν φταίμε εμείς που τσακώνεστε μεταξύ σας», της απάντησε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Δεν  μπορούμε να κάνουμε αναστολή της προσπάθειας που γίνεται» είπε ο Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, σημειώνοντας ότι «και ένα μήνα συζήτησης στη Βουλή να δίναμε στην αντιπολίτευση, τα ίδια θα λέγατε».

«Με την λογική σας έχετε οδηγήσει σε αναστολή της Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Ειδικός Αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, προσθέτοντας ότι έρχονται ως κατεπείγοντα μέτρα που προβλέπονται σε νόμους της κυβέρνησης Παπαδήμου

«Δεν είμαστε κυρίαρχη χώρα. Απλώς υπακούτε σε επιταγές της τρόικας και του ΔΝΤ», είπε ο Ειδικός Αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, σημειώνοντας ότι εντάχθηκαν «στα μουλωχτά» ρυθμίσεις που δεν έχουν σχέση με τα προαπαιτούμενα».

«Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την διαδικασία του κατεπείγοντος, όμως δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις αποτελούν εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου και των τελευταίων διαπραγματεύσεων που έκανε η κυβέρνηση με την τρόικα» υπογράμμισε η Ειδικός Αγορητής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη.

«Επιβεβαιώνεται ότι η ουσία πάει χέρι χέρι με την διαδικασία», σημείωσε ο Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχολιάζοντας ότι «οι αντιφάσεις που εκφράζονται στους κόλπους της κυβέρνησης δεν αναιρούν την στρατηγική σας επιλογή να τσακίσετε το λαό στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου».

«Η κατ’ άρθρο νομοθεσία κάθε νομοθετήματος είναι κατοχυρωμένη από την γαλλική επανάσταση. Σας ζητάμε να σεβαστείτε αυτό που τήρησαν όλες οι κοινωνίες από τον Ρουσσώ και τον Μποντεσκιέ», επεσήμανε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος.

 

By