Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Προχωρούν οι συνομιλίες στον ΟΗΕ για τα χημικά όπλα της Συρίας

 Απαίτηση της Γαλλίας είναι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα να προσαχθούν στη δικαιοσύνη

Copyright: Reuters/ Joshua Lott
Copyright: Reuters/ Joshua Lott

 

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ για το σχέδιο απόφασης για τα χημικά όπλα της Συρίας προχωρούν όπως αναμενόταν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι οι τρεις απαιτήσεις της Γαλλίας έχουν «προχωρήσει όπως αναμενόταν» στις συνομιλίες με τους ομολόγους του από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία και Κίνα). Ο ίδιος επεσήμανε όμως ότι μένουν κάποια «θέματα για να διευκρινιστούν», χωρίς όμως δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Ο Φαμπιούς σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το γεγονός ότι «οι απαιτήσεις της Γαλλίας έχουν γίνει αποδεκτές σε αυτό το στάδιο».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το Παρίσι έχει ζητήσει να υπάρχει στην απόφαση «αναφορά στο κεφάλαιο 7» του Χάρτη του ΟΗΕ, για την περίπτωση που το συριακό καθεστώς δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου.

Μία ακόμη απαίτηση της Γαλλίας είναι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα στη Συρία να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Η τρίτη απαίτηση, πρόσθεσε ο Φαμπιούς, είναι «οποιαδήποτε χημική επίθεση να θεωρείται επίθεση στη διεθνή ασφάλεια», γεγονός που θα δίνει το δικαίωμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει ανά πάσα στιγμή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By