Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές;

akribeia plithorismos

Απάντηση στο ερώτημα γιατί οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά την ύφεση, δίνει η Τράπεζα Ελλάδος.

Του Χρυσοστόμου Τσούφη

akribeia plithorismos
© FOSPHOTOS

Στην έκθεση της η ΤτΕ εξετάζει τους λόγους για τους οποίους η πτώση των τιμών δεν είναι ανάλογη της παρατεταμένης ύφεσης όπου υποχωρούν δραματικά τόσο η ζήτηση όσο και το κόστος εργασίας.

Πρώτος παράγοντας οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, ειδικά στον τομέα των τροφίμων. Στρεβλώσεις του ανταγωνισμού προκύπτουν και από τις πρακτικές των πολυεθνικών επιχειρήσεων όσον αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές τους, τις πολιτικές τιμολόγησης που ακολουθούν και τους περιορισμούς που επιβάλλουν στις θυγατρικές τους ως προς την προμήθεια των προϊόντων που διαθέτουν.

Ειδικά για τον τομέα των επικοινωνιών – όπου παρατηρούνται ασυνήθιστα υψηλές τιμές καθώς θεωρείται τομέα υψηλού ανταγωνισμού – η Τράπεζα σημειώνει ότι ενδέχεται υπάρχουν συμπράξεις όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών, αν και φαίνεται πιθανότερο ότι αντανακλά τη σημαντική αύξηση της έμμεσης φορολογίας επί των υπηρεσιών ιδίως της κινητής τηλεφωνίας την περίοδο 2010-2011.

Επιπλέον σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων τόσο άμεσα με τις έκτακτες εισφορές ή την αύξηση του κόστους ενέργειας όσο και έμμεσα με τη μη απόδοση του ΦΠΑ και την μη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς αυτές , υποχρεώνει πολλές από αυτές να μην μειώνουν τις τιμές. Κι αυτά παρά το γεγονός ότι το εργασιακό κόστος μειώνεται διαρκώς.

 

By