Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιατί μπλόκαρε η άνοδος του Χρηματιστηρίου

Μπερδεμένη η αγορά για τον τρόπο εξάσκησης των τραπεζικών warrants

xrimatistirioΤου Αντώνη Τάντουλου

Κίνδυνος να ανατραπεί το θετικό μομέντουμ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας εντοπίζουν έμπειροι κύκλοι του χώρου, λόγω της ασάφειας και του θολού τοπίου που διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες γύρω από τις Ελληνικές τράπεζες και σχετικά με τον τρόπο που θα εξασκηθούν ή δεν θα εξασκηθούν τα warrants που ωριμάζουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Δηλαδή τα δικαιώματα ανταλλαγής με τραπεζικές μετοχές που απέκτησαν οι επενδυτές κατά την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης και τα οποία βεβαίως ήταν γνωστό πως επισείουν την υποχρέωση καταβολής επιπλέον κεφαλαίων κάθε εξάμηνο.

Μπορεί, δε, το θεσμικό πλαίσιο των warrants να προβλέπει πως αν δεν εξασκηθούν στον προκαθορισμένο χρόνο, να μην χάνονται, δίνοντας το δικαίωμα στον κάτοχο να τα εξασκήσει όποτε αυτός θέλει.

Όμως δεν χρειάζεται και μεγάλη χρηματιστηριακή εμπειρία για να αναληφθεί κανείς τι θα σημαίνει για τις αποτιμήσεις και των τραπεζικών μετοχών και των warrants στο ταμπλό της «Σοφοκλέους», αν παρέλθει ο χρόνος ωρίμανσης και οι μέτοχοι δεν προσέλθουν στα ταμεία των τραπεζών με φρέσκα κεφάλαια.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα πάντα με το παρασκήνιο της αγορές, μια μικρή πλην ισχυρότατη κεφαλαιακά ομάδα επαγγελματιών διαχειριστών που τσίριξαν εξαρχής το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα warrants, παρουσιάζονται εξίσου προβληματισμένοι γνωρίζοντας προφανώς πως ο όγκος των θέσεων που κατέχουν καθιστά την αποεπένδυση δύσκολη υπόθεση.

Από την μεριά τους οι τραπεζίτες πιέζουν την κυβέρνηση ώστε αυτή με την σειρά της να πιέσει την τρόικα να αποδεχτεί σημαντικές τροποποιήσεις στο καθεστώς των warrants προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτη η διαδικασία, ωστόσο απάντηση τουλάχιστον επισήμως δεν έχει υπάρξει και όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει, αν προηγουμένως δεν προκύψει κοινή συνισταμένη κατά την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η τρόικα πιέζει αφόρητα για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και ενδεχομένως να αξιοποιήσει το θέμα ως διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να συμφωνήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα των πλειστηριασμών.

Σε κάθε περίπτωση τόσο το πολιτικό όσο και το τραπεζικό σύστημα της χώρας φαίνεται πως βρίσκεται εγκλωβισμένο σε μια διαδικασία που όσο τράβα εις μάκρος επηρεάζει όλο και περισσότερο αρνητικά την οικονομία.

Με την υπενθύμιση πως ο στόχος ήταν στο τέλος του έτους (τώρα δηλαδή) η τραπεζική μηχανή να έχει πάρει μπράτσα έστω και με αργούς ρυθμούς. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν συμβαίνει και κατά τα φαινόμενα δεν θα συμβεί σύντομα…

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By