Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιατί οι Έλληνες “χάνουν” το τρένο της Μυκόνου

Όταν οι λογαριασμοί από Τούρκους και Άραβες ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ στα top μαγαζιά της Μυκόνου, είναι προφανές ότι πολύ λίγοι, έως ελάχιστοι, είναι οι Έλληνες που μπορούν να ακολουθήσουν τη “dolce vita” στο νησί που γίνεται τώρα διεθνής προορισμός.

mykonosΣταδιακά αυτό αποτελεί τάση που ενισχύεται και σε άλλα επιλεγμένα μέρη της Ελλάδας καθώς ο συνδυασμός τιμών ξενοδοχείων, μεταφορικών και διατροφής ανάγει τμήμα των Κυκλάδων σε πραγματικά όνειρα θερινής νυκτός για τον μέσο Έλληνα.

Ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται στη Μύκονο ο γνωστός σταρ του ποδοσφαίρου, Ρονάλντο, την ίδια στιγμή η μείξη των επισκεπτών έχει αλλάξει ριζικά. Οι ξένοι κυριαρχούν πλήρως ενώ οι κοσμικοί της προηγούμενης δεκαετίας “τσιγκουνεύονται” να χρησιμοποιήσουν ακόμη και αεροπορικά εισιτήρια, καθώς χρησιμοποιούν τα κατά κανόνα απαρχαιωμένα ταχύπλοα των ελληνικών ακτοπλοϊκών εταιρειών, η υπερχρέωση των οποίων παραμένει με αποτέλεσμα να υπάρχουν και φυσιολογικά παράπονα στις υπηρεσίες που παρέχουν.

Όλα αυτά αποτελούν σημεία των καιρών και δείχνουν ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα όντως θα αναπτυχθεί και μπορεί μάλιστα να γίνει και πολύ επιτυχημένη “μπίζνα”, δεν θα αφορά, όμως, πια το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού όσον αφορά τα πρωτοκλασάτα θέρετρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τουρισμός δύο ταχυτήτων.

Προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και άλλοι επιλεγμένοι προορισμοί των Κυκλάδων και μέρος της Κρήτης παρουσιάζουν πληρότητα 100% και σημαντική αύξηση τιμών, που φτάνει να γίνει απλησίαστη για τα ελληνικά βαλάντια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις ημέρες στη Μύκονο για μία τετραμελή οικογένεια μπορεί να κοστίσουν περί τα 1500 ευρώ, αν συμπεριλάβει κανείς ξενοδοχεία, μεταφορικά, διατροφή κλπ.
Παράλληλα, στους προορισμούς αυτούς οι επιχειρηματίες προσανατολίζουν την στρατηγική τους στην προσέλκυση υψηλών τουριστών από οικονομικής πλευράς με στόχο να εδραιώσουν τους προορισμούς στο διεθνή χάρτη. Ειδικά στα δύο πρώτα νησιά των Κυκλάδων, η σύνθεση έχει αλλάξει ριζικά με την παρουσία Αμερικανών να υποκαθιστά το ελληνικό παραδοσιακό στοιχείο.

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν θετικές προοπτικές για ανάκαμψη της αγοράς των ακινήτων, που ανακτούν το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών.

Σύμφωνα με το Έθνος, στους δημοφιλείς προορισμούς οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια αγγίζουν ήδη το 100% και οι τιμές είναι αρκετά «τσιμπημένες» σε σχέση με πέρυσι. Η μέση αύξηση στις τιμές στους «γεμάτους» προορισμούς ξεπερνά και το 40%, σε σχέση με πέρυσι, για την περίοδο 15 Ιουλίου – 20 Αυγούστου.

Αντίθετα στη Στερεά Ελλάδα, τη Μαγνησία, τη Χαλκιδική, την Εύβοια, αλλά και στην Πελοπόννησο -με εξαίρεση τη Μεσσηνία- οι πληρότητες σήμερα «παίζουν» στο 10% με 20% και στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν το 50% με 60% τη βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

Και φυσικά οι τιμές διατηρούνται χαμηλά με τα δίκλινα δωμάτια να προσφέρονται από 25 ευρώ τη βραδιά.

Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη και Κως αναμφίβολα αποτελούν τη χρυσή τετράδα του φετινού καλοκαιριού.

Στη Μύκονο, οι πληρότητες διατηρούνται σταθερά στο 100% μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, με τις κρατήσεις να είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές για τον Ιούλιο και Αύγουστο είναι αυξημένες μέχρι και 50% σε σχέση με πέρυσι, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 180 ευρώ τη βραδιά (τα ενοικιαζόμενα δωμάτια προσφέρονται με 80-100 ευρώ το δίκλινο).

Φέτος η Μύκονος έχει απευθείας πτήσεις από 14 χώρες (28 προορισμούς), από Ευρώπη, Λίβανο, Ισραήλ, Τουρκία. Και παράλληλα αναμένει περισσότερους από 800.000 επισκέπτες που θα αφιχθούν με κρουαζιερόπλοια.

Στην Κρήτη η τουριστική κίνηση σπάει ρεκόρ φέτος το καλοκαίρι, καθώς οι πληρότητες διατηρούνται σταθερά στο 90%. Οπως αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς η σεζόν θα επιμηκυνθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν λάβει συνολικά οι επαγγελματίες στον τουριστικό χώρο.

Το νησί διαθέτει καταλύματα για όλα τα βαλάντια, αφού δίπλα στις υπερπολυτελείς μονάδες των 1.000 ευρώ τη βραδιά, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρονται προς 40 και 50 ευρώ τη βραδιά (με πρωινό) ακόμα και την υψηλή περίοδο.

Σημειώνουμε ότι στα Χανιά η τιμή διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 90 ευρώ, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο στα 110 ευρώ.

Η Σαντορίνη αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα brand name του ελληνικού τουρισμού και είναι πόλος έλξης του διεθνούς jet set. Το νησί έχει φέτος 2 απευθείας πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία και 1 από Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα σύμφωνα με το site σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών trivago, στο Ημεροβίγλι και τα Φηρά σημειώθηκαν τον Ιούνιο οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών (μέχρι 95% σε κάποια ξενοδοχεία).
Ωστόσο το νησί διαθέτει 50.000 κλίνες και με εξαίρεση τα καταλύματα που έχουν θέα στη μοναδική Καλντέρα, στα υπόλοιπα ενοικιαζόμενα δωμάτια και studio οι τιμές διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 50 με 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Η Κως είναι ήδη γεμάτη και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ, ζει «μία απίστευτη χρονιά» με άνοδο των αφίξεων της τάξης του 25%. Περιμένουμε πάνω από 1,6 εκατομμύρια τουρίστες σημειώνει, κυρίως από Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Ρωσία.

Εξίσου καλά πάει και η Ρόδος, που έχει υψηλές πληρότητες και συγκριτικά χαμηλές τιμές, σε σχέση με άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης διαμορφώνεται στα 75 ευρώ.
Τη μεγάλη έκπληξη όμως φέτος την κάνει η Μεσσηνία. Η περιοχή από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η μονάδα Costa Navarino απογειώθηκε τουριστικά, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Σπύρος Λαγονικάκος. Για το καλοκαίρι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας υποδέχεται κατά μέσο όρο 40 πτήσεις την εβδομάδα (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Νορβηγία, Αυστρία, Ισραήλ, Ρωσία, Ουκρανία) και αποβιβάζονται περισσότεροι από 10.000 τουρίστες.

Η περιοχή διαθέτει 10.000 κλίνες με τις πληρότητες από τα μέσα Ιουλίου να φτάνουν το 100%. Η μέση τιμή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκεται στα 50 ευρώ με πρωινό και στα 200 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων (εκτός του Costa Navarino). Ομως σύμφωνα με τον κ. Λαγονικάκο, εμφανής είναι η απουσία των Ελλήνων επισκεπτών για «τους γνωστούς οικονομικούς λόγους».
Αντιμετωπίζουν τη «βουτιά» στις κρατήσεις με δελεαστικές τιμές και προσφορές

Στη «μέση» βρίσκονται η Χαλκιδική και νησιά σε Επτάνησα, Κυκλάδες και Σποράδες με πληρότητες 70% με 80% και προσιτές τιμές.

Στη Χαλκιδική τα καταλύματα προσφέρονται σε καλές τιμές, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό είναι η μείωση κατά 25% των αφίξεων από τη Ρωσία και η απώλεια της ουκρανικής αγοράς. Η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας συνεχίζει για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα προκαθορισμένων ειδικών τιμών για πενθήμερη διαμονή Ελλήνων στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, με τιμές που ξεκινούν από τα 40 ευρώ με πρωινό. Στη Νάξο η ζήτηση κινείται ανοδικά με τις πληρότητες στο 80% σήμερα και τις τιμές από 40 έως 60 ευρώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με πρωινό.

Στη Μήλο, που πρόσφατα ανακηρύχτηκε «Ιερό Νησί», σημειώνεται άνοδος στις αφίξεις ξένων τουριστών πάνω από 15%, με τις τιμές να κυμαίνονται στα 50 με 70 ευρώ τη βραδιά με πρωινό.

Στην Πάρο οι αφίξεις (+10%) είναι σχεδόν μοιρασμένες ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους. Οι τιμές αυξημένες κατά 20% διαμορφώνονται στην υψηλή σεζόν στα 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Καλή είναι η εικόνα για τα νησιά του Ιονίου.

Στην Κέρκυρα η ζήτηση είναι ανοδική κυρίως από Αγγλία, Γερμανία και Ρωσία, ενώ οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά παρατηρείται άνοδος στις αφίξεις κατά 15% και οι τιμές διαμορφώνονται στα 50 με 60 ευρώ το δίκλινο.Η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος υποδέχονται τουρίστες από Αγγλία, Ιταλία, και Σκανδιναβικές Χώρες. Οι πληρότητες διαμορφώνονται στο 70% και η μέση τιμή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα 40 με 50 ευρώ (με πρωινό).

By