Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Για πρώτη φορά από το 1949 στο Ταϊβάν Κινέζος υπουργός

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο μεταξύ δεκάδων μαχητικών υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, από τη μια και από την άλλη υποστηρικτών της ένωσης με την Κίνα

taiwan-taivan diadilwtes

Ο πιο υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος που έχει μεταβεί ποτέ στην Ταϊβάν, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης έφθασε σήμερα στο νησί, πάνω από έξι δεκαετίες μετά τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ κομμουνιστών και εθνικιστών. Ο Ζανγκ Ζιγιούν, διευθυντής με βαθμό υπουργού του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν στο Πεκίνο, πρόκειται να μιλήσει με τους ταϊβανέζους αξιωματούχους για τη δημιουργία γραφείων συνδέσμου.

Ο Ζανγκ έφθασε στο αεροδρόμιο Ταογιουάν, στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου πρόκειται να έχει εντός της ημέρας συνομιλίες με τον ταϊβανέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γιου-τσι, πρόεδρο του Συμβουλίου Ηπειρωτικών (σ.σ.: κινεζικών) Υποθέσεων. Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στη Νανκίν της ανατολικής Κίνας, στην πρώτη από το 1949 απ΄ ευθείας επαφή ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είναι επί ποδός καθώς επεισόδια σημειώθηκαν, όταν εθνικιστές διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν στο ξενοδοχείο όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι συνομιλίες. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στο αεροδόμιο μεταξύ δεκάδων μαχητικών υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, από τη μια, και υποστηρικτών της ένωσης με την Κίνα, από την άλλη.

Στο τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1949, δημιουργήθηκαν η «Δημοκρατία της Κίνας» και η «Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». Εκείνη τη χρονιά, δύο εκατομμύρια Κινέζοι πιστοί στον εθνικιστή ηγέτη Τσιάνγκ Κάι-σεκ, που είχαν ηττηθεί από τους άνδρες του Μάο, κατέφυγαν στο νησί της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο θεωρεί πως η Ταϊβάν του ανήκει και δεν έχει παραιτηθεί από την προοπτική της επανένωσης, ακόμη και δια της βίας, αν είναι απαραίτητο. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εδαφών χαλάρωσαν πάντως μετά την άνοδο στην εξουσία στην Ταϊβάν, το 2008, του προέδρου Μα Γινγκ-ζέου. Πράγματι ο Μα έχει περιορίσει την εθνικιστική ρητορική της Κουομιντάνγκ προς όφελος της ανάπτυξης οικονομικών ανταλλαγών με την Κίνα, πρώτη εμπορική εταίρο της Ταϊβάν.

By