Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Για πρώτη φορά γυναίκα στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αναλαμβάνει τα ηνία της ΚΤΚ μετά τη παραίτηση του Πανίκου Δημητριάδη

giortkatzi_anastasiadis600
O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διόρισε πριν την Τρίτη τη γενική ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ως διάδοχο του παραιτηθέντος Κεντρικού Τραπεζίτη Πανίκου Δημητριάδη. Η ισχύς του διορισμούς άρχεται από τις 11 Απριλίου.

Το διάστημα που μεσολαβεί η κυρία Γιωρκάτζη θα ενημερωθεί από τον κ. Δημητριάδη ο οποίος θα συνεχίσει την ακαδημαϊκή του καριέρα στη Βρετανία. Για το διορισμό της κυρίας Γιωρκάτζη ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον επικεφαλής της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντάγκι.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δηλώσεις του απέρριψε τα περί συναλλαγής ώστε να παραιτηθεί ο κ. Δημητριάδης και αν αποφύγει ποινική δίωξη εναντίον του. Παραδέχθηκε ότι οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν δύσκολες, αλλά τον ευχαρίστησε για την προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε η Κύπρος να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν από το κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013.

Δεν υπήρξε συναλλαγή για παραίτηση κεντρικού τραπεζίτη

Η διασύνδεση της απόφασης για μη ποινική δίωξη του Διοικητή της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, με άλλους σκοπούς, σκοπιμότητες και κατ´ ισχυρισμό συναλλαγές, είναι απορριπτέα και δεν συμβάλλει στην εδραίωση της απαιτούμενης εμπιστοσύνης προς το θεσμό της ανεξάρτητης Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας της Κύπρου.

«Σε σχέση με κάποια δημοσιεύματα στον Τύπο και δηλώσεις σε ΜΜΕ, αναφορικά με το θέμα της παραίτησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο γενικός εισαγγελέας», γράφει η ανακοίνωση, «επιθυμεί να παρατηρήσει ότι η απόφαση περί μη καταχώρησης ποινικής δίωξης εναντίον του Διοικητή και εμπλεκομένων προσώπων στη διερευνηθείσα υπόθεση για το ενδεχόμενο διάπραξης πλαστογραφίας συμβολαίων, λήφθηκε με καθαρά νομικά κριτήρια».

«Αφού αξιολογήθηκε κάθε σχετικό στοιχείο και σταθμίστηκε κάθε ένας ουσιώδης παράγοντας και κυρίως αφού λήφθηκε υπ` όψη η άποψη των ανακριτών ως προς κάποιους σοβαρούς κινδύνους που υπήρχαν στην απόδειξη μιας τέτοιας φύσεως υπόθεση στο Δικαστήριο», δηλώνει ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, «κρίθηκε ότι ενόψει των αβεβαιοτήτων τούτων δεν θα ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να διακυβευθεί η τύχη της υπόθεσης στο Δικαστήριο».

By