Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γκάζια Σαμαρά λίγο πριν τον ανασχηματισμό

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δηλώνουν στο thepaper ότι «πέρα από τους ελέγχους της τρόικα, υπάρχει και ο έλεγχος από τον Αντώνη Σαμαρά».

-Του Γιάννη Πιτταρά-

samarasmaximouΦωτιά πήραν τα «πορτοκαλί» τηλέφωνα στα γραφεία των υπουργών οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στην υλοποίηση των δεσμεύσεων προς τους δανειστές μας και θα κρίνουν την τύχη της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου 2,8 δις ευρώ.

Από το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφωνεί σε έναν προς έναν στους «μνημονιακούς» υπουργούς του, ζητώντας να πατήσουν «γκάζι» και να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα.

Όπως, σημειώνουν με νόημα στο thepaper συνεργάτες του Πρωθυπουργού «πέρα από τους ελέγχους της τρόικα, υπάρχει και ο έλεγχος από τον Αντώνη Σαμαρά».

Το παζλ των αλλαγών στην κυβέρνηση

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού χάθηκε. Ο ανασχηματισμός όσο διαψεύδεται από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τόσο το σκηνικό γίνεται πιο πιεστικό, για τις αναγκαίες αλλαγές που όλοι συμφωνούν ότι είναι απαραίτητες.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς από τον περασμένο Νοέμβριο που είχε ερωτηθή στις Βρυξέλλες, είχε αφήσει να φανεί ότι από τότε είχε διαγνώσει τις αδυναμίες και είχε ήδη αρχίσει να σημειώνει τους υποψήφιους προς αποχώρηση.

Το ξεκαθάρισμα στο εσωκομματικό τοπίο του ΠΑΣΟΚ του αφήνει το πεδίο ελεύθερο, με δεδομένο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι θα συμμετάσχει αυτή τη φορά με πολιτικά στελέχη.

Υπουργοί στην black list

Η πρόσφατη αιφνιδιαστική κίνηση του Πρωθυπουργού να τοποθετήσει υπεύθυνο για το ΕΣΠΑ τον κ.Βιρβιδάκη, στο πλευρό του Κωστή Χατζηδάκη, εκτός από το προφανές – την πιο αποτελεσματική απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων – υποκρύπτει και την δυσφορία για τον υπουργό Ανάπτυξης.

Άλλωστε – σύμφωνα με πληροφορίες του thepaper – ο ίδιος ο κ.Σαμαράς σχολίαζε σε πηγαδάκι με πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ: «Περίμενα πολλά από τον Κωστή, αλλά δεν περίμενα ότι δεν θα τα έβγαζε πέρα…».

Ίσως για αυτό και ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει εκτός από αλλαγές σε πρόσωπα – πχ αποχώρηση του υφυπουργού κ. Λιβιέρατου – και δοιμκές αλλαγές στο εν λόγω υπουργείο, το οποίο θεωρεί κομβικής σημασίας, με διάσπασή του στα τρία ξεχωριστά κομμάτια, για την Ανάπτυξη, τις Μεταφορές και τις Επενδύσεις.

Οι «πράσινοι» υποψήφιοι    

Με την εκλογή γραμματέα του κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι έτοιμος να δώσει στον ΠΡωθυπουργό τη λίστα με τα ονόματα των πολιτικών του στελεχών που θα προτείνει για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Με δεδομένο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προαλείφεται για διάδοχος του Μιχάλη Καρχιμάκη στη θέση του γραμματέα, ανοίγει ο δρόμος για την επάνοδο σε θέση υπουργού του Πάρι Κουκουλόπουλου.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε σχετική πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σίγουροι προς υπουργοποιήση θεωρούνται ωστόσο, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θάνος Μωραϊτης και η Φώφη Γεννηματά. 

Η τρόικα «καίει» υπουργούς

Ίσως το πρόσωπο που έχει «φύγει» πιο πολλές φορές μέχρι σήμερα από το κυβερνητικό σχήμα είναι αυτό του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Πρόταση της ΔΗΜΑΡ, ο κ.Μανιτάκης έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο συναδέλφων του, κυρίως από το οικονομικό επιτελείο, που του χρεώνουν «ατολμία» στη διαχείριση του θέματος των αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά πολλοί λένε ότι για την περίπτωσή του τον …τελευταίο λόγο θα έχει η «τρόικα»!

Σε αυτή την περίπτωση, του κ. Μανιτάκη, όπως και για τον Αντώνη Ρουπακιώτη, ζητούμενο παραμένει ποια θα είναι η αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, αφού αποτελούν και οι δύο, προσωπικές του επιλογές.

 

 

 

By