Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Δένουν» τις κατηγορίες για τη Χρυσή Αυγή

Η ογκώδης δικογραφία περιέχει μαρτυρίες που υποδεικνύουν τα έργα και τις ημέρες της Χρυσής Αυγής, που χαρακτηρίζεται στρατιωτικού τύπου κόμμα

xryshaugh600_210214ii

«Σβήνει» τη Χρυσή Αυγή από τον πολιτικό χάρτη το ογκωδέστατο υλικό της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τις ανακριτικές αρχές και εντός της ερχόμενης εβδομάδας συζητείται στην επιτροπή δεοντολογίας που θα αποφασίσει, όπως όλα συνηγορούν, στην άρση της ασυλίας των βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος.

Στις 190 σελίδες της δικογραφίας που υπογράφουν οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα και Μαρία Δημητροπούλου- Ανδρεάδου, οι δικαστικοί λειτουργοί «δένουν» τις κατηγορίες σε βάρος των χρυσαυγίτων με ένορκες καταθέσεις 115 μαρτύρων, αλλά και πληθώρα στοιχείων που άντλησαν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, αλλά και βιβλία και άλλα έγγραφα.

Στην πολυσέλιδη δικογραφία, παρατίθενται μαρτυρίες ανθρώπων που έπεσαν θύματα της Χρυσής Αυγής, καθώς και αποκαλυπτικοί διάλογοι καταχωρημένοι στα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων.

Ν.Μ.: «Ο Σκάλκος πρόλαβε να ρίξει ψιλές;
Κ. όχι ένα χέρι κουπί… Καλά ήταν έδωσα και μερικά χαστούκια ξεκ@@@ χαχα».
Ν. Μ.: «Εγώ δεν πρόλαβα γαμώτο».

xryshaugh600_210214iii

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας, ο μάρτυρας Α.Π. αναφέρει για τα επεισόδια στα Δερβενάκια στις 22/6/2012.

Α. Π.: Υπήρξε όξυνση και κάποια στιγμή φαίνεται καθαρά στο βίντεο ότι υπάρχει κίνηση του βουλευτή κ. Μπούκουρα απευθυνόμενος προς εμένα με την κλασσική κίνηση που κάνουμε στο λαιμό, αναπαριστώντας την απειλή «θα σε σφάξω»… Το πιο σοβαρό περιστατικό ήταν στα Εξαμίλια στις 27 Ιουλίου 2012… Ο βουλευτής Μπούκουρας με πλησιάζει, ενώ εγώ κοιτάζω προς το δάσος, στέκεται ακριβώς πίσω μου χωρίς να μου μιλήσει καθόλου, αρχίζει τις προκλήσεις λέγοντας μου χαμηλόφωνα στο αυτί «θα σε γαμ@@@ ρε σκουλήκι, θα σε λιώσω, θα σε σφάξω, γιατί μυαλό δεν έχεις βάλει».

Για τα επεισόδια στο Πέραμα

Σε ότι αφορά στα επεισόδια στο Πέραμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο «έφυγαν» μηνύματα προς τον κατηγορούμενο Ι.Κ με αποστολέα την Τ.Ο. Νίκαιας με την εντολή-μήνυμα «Επιφυλακή ετοιμότητας» στις 21.34. Το ίδιο μήνυμα «έφτασε» δύο λεπτά αργότερα στον κατηγορούμενο Κ.Κ.

Ο προφυλακισμένος Γιάννης Λαγός έστειλε την ίδια ημέρα (12/9/13) μήνυμα στον κατηγορούμενο Γιώργο Πατέλη στις 08.49 μμ: «Και πολύ καλά έκανες. Παρεμπιπτόντως μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα. Έχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος καμια 30αριά και πάνε από κει».

Σε μάθημα ισπανικών

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας η μάρτυρας Α.Γ αναφέρει ότι στις 18/11/13 σε μάθημα ισπανικών «μπήκε ένας τύπος μαυροφορεμένος με κράνος στο κεφάλι, σήκωσε το χέρι ναζιστικά και είπε «με τους χαιρετισμούς της Χρυσής Αυγής, μου@@@ θα πεθάνετε» και έδωσε μια κλωτσιά σε μια καρέκλα».

Στρατιωτικού τύπου κόμμα η Χρυσή Αυγή

Αλλά και επιστήμονες με τις καταθέσεις τους, στοιχειοθετούν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρει στην κατάθεσή του: «Πρόκειται για έναν πολιτικό σχηματισμό που έχει απολύτως τα ίδια χαρακτηριστικά ενός στρατιωτικού τύπου κόμματος. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια οργάνωση, η οποία δομεί θεσμούς κοινωνικής και πολιτικής της παρέμβασης για την επιβολή αυτών των απόψεων διά της βίας».

Ο πρόεδρος προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κώστας Παπαιωάννου, σημειώνει: «Η βία δεν είναι μια παράπλευρη λειτουργία που προκύπτει τυχαία. Η βία είναι σκοπούμενη, αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας παρουσίας της την οποία μάλιστα τη βιντεοσκοπούν και την αναρτούν στο διαδίκτυο ως ταύτοτητα-επίτευγμα της οργάνωσης».

Στην δικογραφία οι ανακρίτριες παραθέτουν και αποσπάσματα από ομιλίες μίσους του Νίκου Μιχαλολιάκου, βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αλλά και οπαδών ή δόκιμων μελών της που αναφέρονται στα πιστεύω τους.

Ο Δ.Θ αναφέρει: «Μην τυχόν με πουν κακό, φασίστα ή ναζί. Αν θέλουν εκείνοι, ναι, είμαι και ναζί και οι ναζί θα βγάλουν την Ελλάδα από το βούρκο που εκείνοι την έχουν ρίξει».
Ο Α.Λ. από την πλευρά του, λέει: «Ως γνωστόν η ΧΑ είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα που συμμετέχει κανονικά στις εκλογές. Λέει όμως αυτό όλη την αλήθεια;» διερωτάται για να απαντήσει ο ίδιος: «Σαφώς και όχι. Εμείς αυτό το κτήριο (σ.σ. τη Βουλή;) θα το γκρεμίσουμε από τα θεμέλια».

Στο υλικό της δικογραφίας υπάρχουν και οι καταθέσεις βουλευτών του συνταγματικού τόξου που προσήλθαν στο γραφείο των ανακριτριών για να παρουσιάσουν τα έργα και τις ημέρες της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. «Θεωρούσαν την παρουσία τους στη Βουλή ως μια ευκαιρία για να αναπτύξουν τις εχθρικές προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία απόψεις τους», σημειώνει ο Σπύρος Λυκούδης από την ΔΗΜΑΡ.

xryshaugh600_210214i

By