Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δήμος Θεσσαλονίκης: Έπαιξαν 12 εκ. ευρώ στο Χρηματιστήριο

Λογαριασμός-βόμβα για την υπεξαίρεση.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕΤΟΧΗ EUROGROUP ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠΧρηματιστηριακές συναλλαγές ύψους 12 εκατ. ευρώ αποκαλύφθηκαν με το άνοιγμα λογαριασμών της προϊσταμένης οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο στέλεχος του δήμου παρότι απηλλάγη από την υπόθεση της υπεξαίρεσης για την οποία καταδικάστηκε ο πρώην δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, ελέγχεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η αποκάλυψη για τις συναλλαγές – μαμούθ έγινε εδώ και μία εβδομάδα και το θέμα ερευνά ο οικονομικός εισαγγελέας.

Μάλιστα, οι λογαριασμοί της προϊσταμένης οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή είναι μηδενικοί!

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία, η υπάλληλος ελέγχθηκε για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, παρότι απηλλάγη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, και μόλις πριν μία εβδομάδα ο οικονομικός εισαγγελέας ενημερώθηκε για τις συναλλαγές-μαμούθ. Η σχετική έκθεση στάλθηκε από την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες ως προς τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης της ελεγχόμενης υπαλλήλου. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν καθώς με την απόφασή του το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης προσδιόρισε την υπεξαίρεση στο ποσό των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ, επομένως ένα ποσό των 12 εκατομμυρίων, που σύμφωνα με την έρευνα βρέθηκε να έχει διακινηθεί από τη συγκεκριμένη υπάλληλο του δήμου, δεν μπορεί να «χωρέσει» στα χρήματα που εξαφανίστηκαν από την υπεξαίρεση.

Η οικονομική επιθεωρήτρια, ενεργοποιώντας την παραγγελία του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Λάμπρου Τσόγκα, πραγματοποίησε έρευνα σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές των 24 εμπλεκομένων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον δήμο, ακόμη και αυτών οι οποίοι τόσο με την πρόταση του αντεισαγγελέα εφετών Αχιλλέα Ζήση όσο και με το βούλευμα του συμβουλίου εφετών Θεσσαλονίκης απηλλάγησαν και δεν παραπέμφθηκαν στη δίκη της υπεξαίρεσης. Βάσει των πορισμάτων στα οποία μέχρι τώρα έχει καταλήξει η επιθεωρήτρια, ήδη έχει δικαστεί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, έχουν παραπεμφθεί ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην διευθυντής της ταμειακής Γιώργος Γκαϊδατζής, οι οποίοι καταδικάστηκαν για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, ενώ σε δίκη παραπέμφθηκε και ο αδερφός του Π. Σαξώνη. Ακόμη εκκρεμούν στα χέρια εισαγγελέων οι δικογραφίες για τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τη σύζυγό του και για τον πρώην αντιδήμαρχο Μιχάλη Ζορπίδη.

 

 

By