Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΔΝΤ: «Άγνωστη» η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήσεις σε δημοσιογράφων επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν

imf621_210114

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε γνωρίζει κάποια «σαφή ημερομηνία» για την επιστροφή της τρόικα στη Ελλάδα, ούτε αναμένει άμεσα «νέες συζητήσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους», όπως δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

Τόνισε πως ακόμη υπάρχουν «δημοσιονομικά, διαρθρωτικά και χρηματοπιστωτικά» ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της χώρας μας, προσθέτοντας πως έχει υπάρχει «κάποια πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο».

Καμία συζήτηση προς το παρόν για το χρέος

Στο μέτωπο μείωσης του δημόσιου χρέους, ο κ. Μάρεϊ διεμήνυσε πως το Ταμείο «δε διαβλέπει στο άμεσο μέλλον νέες συζητήσεις για τη μείωσή του», εγείροντας αμφιβολίες για το σενάριο μείωσης του ελληνικού χρέους με την οριστική επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 τον Απρίλιο.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τη θέση του Ταμείου για το εν λόγω ζήτημα, ο κ. Μάρεϊ απλώς επανέλαβε πως το ΔΝΤ δεν αναμένει νέες συζητήσεις για το χρέος στο άμεσο μέλλον. Αρνήθηκε επίσης να απαντήσει εάν το Ταμείο είναι διατεθειμένο να εξετάσει εκ νέου το σενάριο «νέου κουρέματος».

Επανέλαβε τέλος πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να διευκολύνουν τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους εφόσον η Αθήνα πετύχει τους συμφωνηθέντες στόχους, χωρίς όμως να τονίσει την εν λόγω θέση.

Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς για τις ανησυχίες που διατύπωσε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρντ για τον διαρκώς μειούμενο πληθωρισμό στην Ευρωζωνη και ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και για το κατά πόσο ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα δυσκολεύει την μείωση του χρέους ο Μάρεϊ αρκέσθηκε να επαναλάβει τις δηλώσεις Μπλανσάρντ για την ανάγκη λήψης μη συμβατικών μέτρων πολιτικής από την ΕΚΤ για την αποτροπή του αποπληθωρισμού.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By