Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΕΕ: Με κάθε επισημότητα η αναγνώριση του νέου προέδρου της Ουκρανίας

Συνεχίζονται οι πολύ έντονες αντιδράσεις από τη Ρωσία, με τον Γιανουκόβιτς να συνεχίζει να αγνοείται

ukraine

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε και επίσημα πως αναγνωρίζει τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, δείχνοντας της έγκρισης για τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Ολιβιέ Μπαγί, μιλώντας από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα,  η ουκρανική Βουλή, η οποία διόρισε τον κ. Τουρτσίνοφ για να διαδεχθεί τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αποπέμφθηκε, «πήρε μια απόφαση με πολύ ευρεία πλειοψηφία αυτό το Σαββατοκύριακο».

«Σεβόμαστε την δημοκρατική και νόμιμη απόφαση την οποία έλαβε το ουκρανικό κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Η Ε.Ε. δεν αποκλείει «καμιά επιλογή» σε ό,τι αφορά τη χορήγηση χρηματοοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, επισήμανε επίσης ο κ. Μπαγί, τονίζοντας ωστόσο πως η όποια βοήθεια συμφωνηθεί να δοθεί θα συνδέεται με την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ε.Ε. εργάζεται για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ουκρανική οικονομία», ανέφερε ο κ. Μπαγί.

Η επίσκεψη της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Κάθριν Άστον στο Κίεβο, συνέχισε ο κ. Μπαγί, είχε στόχο να εξεταστούν οι διαθέσιμες επιλογές, «προϋποτιθεμένου ότι υπάρχει ένα κατάλληλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία – κι αυτός ο όρος είναι πολύ σημαντικός».

Θυμίζουμε πως οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει την πολύ έντονη αντίδραση της ρωσικής διπλωματίας, με τη Μόσχα να αποσύρει τον πρέσβη της από το Κίεβο, σήμερα το πρωί.

By