Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ελληνική η παγκόσμια δύναμη στα ψάρια

Συγχωνεύονται οι εταιρείες Σελόντα και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Του Νίκου Φιλιππίδη 

fishΤο μεγαλύτερο παραγωγό τσιπούρας-λαβρακίου παγκοσμίως αποκτά η χώρα μας ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης των εταιρειών Σελόντα και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Η εξέλιξη αυτή, θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα όχι μόνο της εγχώριας  αλλά και της ευρωπαϊκής ιχθυοκαλλιέργειας, δεδομένου ότι η νέα εταιρεία με την επωνυμία Σελόντα Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕΓΕ θα έχει ετήσια παραγωγική δυναμική 40.000 τόνων, κύκλο εργασιών άνω των 250 εκατ. ευρώ και εργατικό δυναμικό 1.500 ατόμων.

Η μετοχική σύνθεση στο νέο σχήμα δεν έχει κλειδώσει επίσημα ακόμα, ωστόσο σύμφωνα πληροφορίες το ολλανδικό fund της Linnaeus, μέσω της Tethys Ocean B.V. να φλερτάρει με ένα ποσοστό περί το 44%  και να ακολουθεί ο πρώην ισχυρός άνδρας της Σελόντα Ι. Στεφανής με ένα 20-22%.  Σημαντική παρουσία στη μετοχική σύνθεση εκτιμάται ότι θα έχουν και οι τρεις βασικοί τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική, Πειραιώς, Alpha), λόγω των μεγάλων υποχρεώσεων και των εταιρειών.

Σύμφωνα με τους προτεινόμενους όρους της συγχώνευσης, η 30η Απριλίου 2013 ορίστηκε ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού της απορροφώμενης εταιρείας Σελόντα, ενώ η σχέση ανταλλαγής θα είναι 1 προς 1.

Κατά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το διοικητικό συμβούλιο του νέου σχήματος θα αποτελείται από επτά μέλη, εκ των οποίων τέσσερα θα έχουν προταθεί από τη Δίας και τρία θα έχουν προταθεί από τη Σελόντα, με πενταετή θητεία αρχομένη από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

 

By