Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επίθεση Άσανζ σε Ομπάμα για τον Μάνινγκ

Καταγγέλλει ότι δεν ήταν δίκαιη η δίκη του στρατιώτη για διαρροή εγγράφων των ΗΠΑ

asanz wikiΓια «εξτρεμισμό εθνικής ασφαλείας» κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την καταδίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ για τη διαρροή χιλιάδων απορρήτων εγγράφων των ΗΠΑ.

Ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 130 ετών, καθώς το στρατοδικείο τον αθώωσε μεν για την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό, ωστόσο τον έκρινε ένοχο για 19 άλλες κατηγορίες.

Επαινώντας τον Μάνινγκ και χαρακτηρίζοντάς τον ως «την πιο σημαντική δημοσιογραφική πηγή που υπήρξε ποτέ», ο Ασάνζ δήλωσε ότι ο δικαστικός αγώνας του 25χρονου στρατιώτη δεν ήταν δίκαιος και ζήτησε να ανακληθεί η ετυμηγορία. «Η κυβέρνηση έκλεισε τον Μάνινγκ σε ένα κελί, και τον άφηνε γυμνό στην απομόνωση προκειμένου «να σπάσει», μια πράξη που θεωρείται καταδικαστέα από τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια. «Αυτό δεν είναι δίκαιη δίκη», δήλωσε ο Ασάνζ από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου και παραμένει για παραπάνω από ένα χρόνο.

Ο Ασάνζ είπε ότι η WikiLeaks και η νομική ομάδα του Μάνινγκ δεν θα σταματήσουν έως ότου ανακληθεί η απόφαση.

Ο ιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου πάντως δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε εάν ο Μάνινγκ είχε στην πραγματικότητα δώσει στο WikiLeaks τα απόρρητα έγγραφα, χρησιμοποιώντας πάντα τη λέξη «υποτιθέμενη» όταν αναφερόταν στη διαρροή. Τόνισε ότι η WikiLeaks δεν αποκαλύπτει ποτές της πηγές της και πάντα τις προστατεύει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By