Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει»

Τι είπε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος για κυβέρνηση-αποχωρήσαντες-οικονομικά ΠΑΣΟΚ

fosphotos.com | Alexanrdos Katsis
fosphotos.com | Alexanrdos Katsis

Για σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, παρά τα θετικά σημεία, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ενώ εκτόξευσε βολές τόσο κατά της Ν.Δ. όσο και κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς. Διεμήνυσε ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε για όσα στελέχη έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου) χωρίς να τα κατονομάσει πάντως.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως «νομίζει ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική» και τη ΔΗΜΑΡ πως «θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας, αποφεύγοντας τις πιο δύσκολες στιγμές τα βάρη των αποφάσεων».

«Αυτα έχουν ως αποτέλεσμα αν εμφανίζονται συχνά δυσλειτουργίας στην κυβέρνηση και τη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε οτι δύο μεγάλες εξελίξεις σηματοδοτούν τους 12 μήνες: Η πλήρης συνειδητοποίηση, ακόμα και από τους πιο κακόπιστους, ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει  «σχέδιο Β» και ότι χάρη στις θυσίες του λαού και τους φόβους της Ευρωζώνης άλλαξαν οι διατυπώσεις των εταίρων μας σε σχέση με την Ελλάδα.

Για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ

Προανήγγειλε την μετακόμιση του κόμματος από την Ιπποκράτους (χωρίς να διευκρινίσει αν θα μεταφερθεί στην. Χ. Τρικούπη ή κάπου αλλού) και τόνισε: «Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει δύο μεγάλα προβλήματα, την ασέβεια και τον παρασιτισμό. Έχουν βρει ως όχημα τη συζήτηση για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ». Υποστήριξε ότι εφαρμόζει τις αποφάσεις του πολιτικού Συμβουλίου για το θέμα των ταμείων του κόμματος. «Τραβήξαμε διαχωριστικές γραμμές από το παρελθόν, διακηρύσσουμε ότι μόνο η διαφάνεια και η ειλικρίνεια δίνει προοπτική» είπε. Εξέφρασε την εντύπωση του για το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ, «σαν να μην υπάρχουν άλλα κόμματα που έχουν ανάλογα προβλήματα» και κάλεσε όλα τα κόμματα «να παραγγείλουν τον έλεγχο των οικονομικών τους και μετά να πιάνουν στο στόμα τους το ΠΑΣΟΚ». Υποστήριξε δε ότι η πρότασή του «για νομοθετική ρύθμιση θα κινηθεί στον σωστό άξονα, όχι αν θα είναι τα έσοδα κρατικά ή ιδιωτικά και πόσα» καθώς «το πρόβλημα έγκειται στις εκλογικές και λειτουργικές δαπάνες».

Για Λοβέρδο-Διαμαντοπούλου-Ραγκούση

kentriki epitropi pasok
fosphotos.com | Alexandros Katsis

«Το ΠΑΣΟΚ απώλεσε τη συγκολλητική του ουσία γιατί αυτή ήταν η εξουσία και η σχέση κράτους και οικονομίας» παραδέχθηκε και διακήρυξε ότι το ΠΑΣΟΚ «ενοχλεί αυτούς που θέλουν τεχνητή πόλωση, το μικρό ΠΑΣΟΚ δεν ελέγχεται». Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον όσων αποστασιοποιούνται από το ΠΑΣΟΚ διερωτώμενος αν αυτό μπορεί να γίνει με μια «απλή δήλωση» με μια διαφοροποίηση από την κυβερνητική πλειοψηφία ή με την ίδρυση προσωπικού κόμματο ή προσωπική δεξαμενής σκέψης.

«Εάν πράγματι χρειάζεται συστολή και αυτοσυνειδησία ας επιδειχτεί. Νομίζουν ότι είμαστε αφελείς και ότι θα έχουμε τον μουτζούρη και θα κάνουν αυτοί τον μάγκα. Τα «απελεύθερα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ έγιναν ξαφνικά παράγοντες που μιλούν στο όνομα του έθνους. Ζητάω σεβασμό στην παράταξη που τους ανέδειξε, άλλους με εμβρυουλκό, άλλους με αλεξίπτωτο» είπε σε υψηλούς τόνους και φωτογραφίζοντας την κυρία Διαμαντοπούλου που δήλωσε ότι κούνησε το δάχτυλο στον κόσμο και τώρα έχει ανάγκη από ταπείνωση, είπε: «Σέβομαι τον αποχωρητισμό, όπως στο Βυζάντιο που πήγαιναν στο μοναστήρι για να βιώσουν την ταπείνωσή τους. Δεν θα σηκώσουμε το βάρος ούτε του Τσοχατζόπουλου, ούτε του Παπακωνσταντίνου ούτε κανενός άλλου. Απευθύνω πρόσκληση σε όλους ανεξαιρέτως για πανστρατιά».

Ο κ. Βενιζέλος συνθηματολόγησε διαβεβαιώνοντας: «Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι ο κρίσιμος παράγοντας για τη δημοκρατική παράταξη και την κεντροαριστερά. Έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση προσωπική. Η αλήθεια θα κατισχύσει».

Όχι μαθήματα υπευθυνότητας στο ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, κανείς δεν δικαιούται να κάνει μαθήματα υπευθυνότητας στο ΠΑΣΟΚ.

« Το ΠΑΣΟΚ παραμένει παράγοντας σταθερότητας και υπευθυνότητας. Συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ αλλά δεν ταυτιζόμαστε ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, ούτε αξιακά, ούτε αισθητικά, ούτε ιστορικά. Δεν ανεχόμαστε μια ανιστόρητη, κουτοπόνηρη και άδικη κατανομή του κόστους και του οφέλους σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

Όχι άλλα δημοσιονομικά μέτρα

Επιπλέον επανέλαβε ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι συγκροτημένες, υπεύθυνες, τεκμηριωμένες προτάσεις μας προκαλούν πολύ συχνά ενόχληση κυρίως στη ΝΔ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και μια λίγο παιδαριώδη προσπάθεια οικειοποίησης των προτάσεών μας μέσα από την καθυστέρηση. Αξιώνουμε σεβασμό στους κανόνες που πρέπει να διέπουν ένα σχήμα συνεργασίας που εξυπηρετεί ένα στόχο εθνικής ανάγκης» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Περί αντιρατσιστικού

venizelos androulakis pasok
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Αναφερόμενος στη διαφωνία για το αντιρατσιαστικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «επέβαλε να συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί». Όπως είπε, η συνάντηση της Δευτέρας θα έχει ως αντικείμενο τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας λειτουργεί με άλλους όρους;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Αξιώνουμε σεβασμό στους κανόνες που πρέπει να διέπουν ένα σχήμα συνεργασίας».

Απέρριψε εκ νέου τους ισχυρισμούς στελεχών της Ν.Δ. ότι δεν χρειάζεται αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και επαρκεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, σημειώνοντας: «Το 1979 είχαμε Χρυσή Αυγή με τέτοια θρασεία συμπεριφορά στη Βουλή; Είχαμε βουλευτές να οπλοφορούν στη Βουλή;»

Να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός Νότος

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος, προέβη σε απολογισμό των επαφών του στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού πολιτικού Νότου. Όσον αφορά στην Προοδευτική Συμμαχία, ο ίδιος είπε πως «το μεγάλο ερώτημα που έθεσα στη Λειψία είναι το ποιος αποφασίζει για ποιον στην Ευρωζώνη, υπάρχουν κυβερνήσεις που απολογούνται στο κοινοβούλιό τους αλλά νιώθουν αρμόδιες να αποφασίσουν γενικά για την Ευρώπη και το τι συμβαίνει στους άλλους λαούς».

Στην ευρωζώνη κυριαρχεί ο φόβος

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο στη Ευρωζώνη κυριαρχεί ο φόβος, «φοβάται την κρίση χρέους στον σκληρό πυρήνα της και την κρίση του ευρωσκεπτικισμού. Η Ελλάδα εφαρμόζει μια στρατηγική που ανταποκρίνεται στην ανάγκη να βγει η χώρα από την κρίση και στην ανάγκη να θωρακιστεί η Ελλάδα από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως υποστηρίξε ο ιδιος, υπάρχει και μια άλλη αντίληψη, αριστερή κομμουνιστογενής και μια δεξιά που έχουν ως κοινό παρανομαστή την εμμονή στο σενάριο της καταστροφής, ότι είτε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη είτε θα διαλυθεί η Ευρωζώνη. «Το μέλλον του ευρώ θα κριθεί πολιτικά γι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία εμείς να είμαστε θωρακισμένοι. Απαράσκευη ήταν η χώρα παραγωγικά αλλά και δημοσιονομικά.  Εάν δεν υπήρχε η απειλή της χρεοκοπίας και ο εκβιασμός του δανεισμούς δεν θα κάναμε τις κινήσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές» είπε χαρακτηριστικά.

By