Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Επί ποδός η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των κατοικιών στην Κεφαλονιά

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος μίλησε για τις για τις δράσεις της  κυβέρνησης με στόχο  την στήριξη των πληγέντων

vartzopoulos

Μεγάλη προσπάθεια, ταχείς και αποτελεσματικούς ρυθμούς προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση των κατοικιών και των υποδομών, που επλήγησαν στο Ληξούρι και τη γύρω περιοχή, καταβάλλει ο κρατικός μηχανισμός, όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΜΠΕ για την εξέλιξη των διαδικασιών υποστήριξης των πληγέντων.

«Διαπιστώνω ότι η ζωή στην πρωτεύουσα εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς, ενώ το Ληξούρι και η γύρω περιοχή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στις υποδομές και στις κατοικίες» τόνισε.

Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των κτιρίων, τα οποία έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, ξεκίνησε χθες και μόλις ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον -όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας- θα ακολουθήσει η διαδικασία επιδότησης των δικαιούχων. Ειδικότερα, θα ξεκινήσει η επιδότηση του ενοικίου σε όσους αναζητήσουν άλλη κατοικία, καθώς, επίσης, θα γίνει και άμεση καταβολή χρημάτων σε όσους ιδιοκτήτες έχουν μικρές ζημιές στα σπίτια τους που εύκολα αποκαθίστανται, όπως για παράδειγμα οι στέγες.

Στην περίπτωση της εκταμίευσης ποσών επιδοτήσεων για την ανακαίνιση ή την αποκατάσταση σοβαρών ζημιών που απαιτούν μεγάλο χρόνο εργασιών, εξετάζεται η δυνατότητα απλούστευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών προς όφελος των σεισμοπλήκτων.

Ο κ. Δ. Βαρτζόπουλος πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Υποδομών προχωρά στην αναζήτηση λύσεων στέγασης γι” αυτούς τους ανθρώπους, με τη δημιουργία οικίσκων».

Για τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων που έχει υποστεί ζημιές, σε πρώτη φάση γίνονται έλεγχοι από αρμόδιο κλιμάκιο της Περιφέρειας, κατόπιν αιτήσεων που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες. Ο κ. Βαρτζόπουλος είπε ότι «βρισκόμαστε για αυτό το ζήτημα, σε διαβούλευση με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να δούμε, με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους επιχειρηματίες. Εντός των ημερών, θα υπάρξουν αρμοδίως ανακοινώσεις».

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Κεφαλονιά 

By