Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Επανήλθαν οι διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ

 Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από τις δύο «πλευρές» του κόμματος στη συνεδρίαση της Γραμματείας.

lafazanisΗ πολύωρη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της 37μελούς Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν δύο απόψεις μέσα στο κόμμα όσον αφορά την κατεύθυνση και την στρατηγική του. Η Αριστερή Πλατφόρμα (Λαφαζάνης, Νταβανέλος κ.α.) εξέφρασε αντιρρήσεις για την συμμαχική πολιτική του κόμματος, αλλά και για πτυχές της πολιτικής του.

Η πλειοψηφία πρότεινε ιδρυτικό συνέδριο ως τα τέλη Ιουνίου, δεν άνοιξε το θέμα των συμμαχιών, αλλά υπερασπίσθηκε την τακτική της προσέγγισης με την Λ. Κατσέλη.

Επισημαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε το συνέδριο του Ιουνίου με την ετοιμασία του κόμματος για «ραγδαίες εξελίξεις», προσδιορίζοντας εμμέσως για εκείνη την περίοδο το θέμα των εκλογών.

Από την πλευρά της, η Αριστερή Πλατφόρμα πρότεινε να τεθεί ως στόχος η συμμαχία με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να μην ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ η Λ. Κατσέλη και να μετατεθεί το ιδρυτικό συνέδριο μετά το καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο της κριτικής του ο Π. Λαφαζάνης επέκρινε την ηγετική ομάδα ότι «αλλοιώνει τον ριζοσπαστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως ήταν αναμενόμενο κριτική ασκήθηκε στον Αλ. Τσίπρα για την παρουσία του στο ίδρυμα Καραμανλή με «τους επαίνους στον αρχηγό της σκληρής Δεξιάς, τότε που ψήφιζαν και τα δέντρα».

«Αυτό είναι ψάρεμα σε θολά νερά», είπαν, επισημαίνοντας ότι αυτό συνδυάζεται με την πολυδιαφημισμένη εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στην εκδήλωση με Αρσένη -Κατσέλη, τονίζοντας ότι το κόμμα εμφανίζεται ως να προωθεί «κυβέρνηση της… αριστεροκεντροδεξιάς».

Για την Αριστερή Πλατφόρμα η συμμαχία με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί μονόδρομο για τον ΣΥΡΙΖΑ…

 

 

By