Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Επιβολή κυρώσεων στη Ρωσιά θα ζητήσει η Βρετανία

 Η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα

cameron

Η Βρετανία θα επιδιώξει να πείσει την Τρίτη τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την κατάρριψη ενός μαλαισιανού αεροσκάφους το οποίο μετέφερε 298 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

«Θα… επιδιώξουμε να πετύχουμε να συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας να προχωρήσουμε περαιτέρω στο θέμα των κυρώσεων αν η Ρωσία δεν έχει ριζικά αλλάξει τη θέση της μέχρι τότε», δήλωσε ο Χάμοντ στο BBC πριν από μία σύνοδο του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι εάν αποδειχθεί ότι οι φιλορώσοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία είναι πίσω από την κατάρριψη του τζετ των Μαλαισιανών Αερογραμμών, όπου βρήκαν το θάνατο οι 298 επιβαίνοντες σε αυτό, η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός, καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα.

«Εάν κάτι τέτοιο αποδειχτεί, τότε θα πρέπει να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό: Θα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία ενός κυρίαρχου κράτους, με την παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των κακοποιών πολιτοφυλάκων», ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Sunday Times.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης σφόδρα επικριτικός ως προς τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αργή αντίδρασή τους κατά του Κρεμλίνου. «Για πολύ καιρό υπήρξε μια απροθυμία από την πλευρά πάρα πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία», αναφέρει ο Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είναι καιρός να δείξουμε τη δύναμή μας και πόσο μετράει η επιρροή μας. Οι οικονομίες μας είναι ισχυρές και η δύναμή τους αυξάνεται. Και όμως, μερικές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ανάγκη τη Ρωσία περισσότερο απ” όσο μας χρειάζεται η Ρωσία», αναφέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

By