Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γαλλο-ισραηλινή «κόντρα» για την Εταιρία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης;

 Τέσσερις «μνηστήρες» για το 51% της εταιρίας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης

EYATHΣυγκεντρώνει όπως διαφαίνεται ενδιαφέρον η πρόσκληση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) για την διάθεση του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ (Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης). Ένας διαγωνισμός με έντονους περιοριστικούς όρους  αφού προϋπόθεση είναι ο αγοραστής να έχει εμπειρία στην διαχείριση υδάτων σε πόλη μεγαλύτερη των 500.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με – ανεπιβεβαίωτες έως τώρα- πληροφορίες ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η κοινοπραξία Ακτωρ-Suez Environment (γαλλικών συμφερόντων), η οποία έχει συμμετάσχει και στο παρελθόν σε διαγωνισμό για την ΕΥΑΘ. Επίσης μία ακόμη κοινοπραξία στην οποία μετέχει η ισραηλινή εταιρία ύδρευσης με τον όμιλο Αποστολόπουλου και ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης αν και ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ δεν πληρεί τον προαναφερόμενο όρο του διαγωνισμού. Στον διαγωνισμό θα μετάσχει και η λεγόμενη «Κίνηση 136» η οποία αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει πρόγραμμα κοινωνικής διαχείρισης.

Η διορία για την κατάθεση των προσφορών έληξε σήμερα μετά από δεκαήμερη παράταση. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία στο αρχικό στάδιο θα εκτιμηθούν οι προσφορές και θα εξεταστεί αν πληρούν τους διαγωνιστικούς όρους, στην συνέχεια όσοι «προκριθούν» θα αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία και τα δεδομένα της ΕΥΑΘ και θα προχωρήσουν στην κατάθεση των λεγόμενων «δεσμευτικών προσφορών». Μετά από αυτό η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα αναδείξει με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την προσφορά που θα επικρατήσει.

 

By