Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ευνοϊκότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Ανέβηκε στην 72η από την 89η θέση πέρυσι στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας

epixeirhshΕλκυστικότερη συγκριτικά με πέρυσι εμφανίζεται η χώρα μας σε επενδύσεις σύμφωνα με την νέα έκθεση «Doing Business 2014» της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό κλίμα.

Η Ελλάδα ανέβηκε στην 72η από την 89η θέση στην κατάταξη 189 χωρών, που έγινε με βάση 10 δείκτες που καταγράφουν τον αριθμό των διαδικασιών, τον χρόνο και το κόστος για τη σύσταση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, οι δείκτες αφορούν στην έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη λήψη κατασκευαστικών αδειών, την προμήθεια ηλεκτρισμού, την καταγραφή της περιουσίας, την πρόσβαση σε δανεισμό, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, το διασυνοριακό εμπόριο, την ισχύ των συμβολαίων και την εκκαθάριση πτωχευμένων επιχειρήσεων.

Την υψηλότερη θέση έχει η Ελλάδα όσον αφορά στο κριτήριο της έναρξης επιχειρήσεων (36η θέση) και στο διασυνοριακό εμπόριο (52η). Αναλυτικά, η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα κριτήρια είναι η εξής: Πληρωμή φόρων (53η), πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια (61η), λήψη κατασκευαστικών αδειών (66η), προστασία των επενδυτών (80η), πρόσβαση σε πιστώσεις (86η), εκκαθάριση (87η), ισχύς των συμβάσεων (98η) και καταγραφή περιουσίας (161η).

«Όταν γίνεται συστηματική δουλειά με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση τα αποτελέσματα φαίνονται. Με την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που έχει θεσπιστεί αλλά δεν καταγράφηκε στη φετινή έκθεση, γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και με τις παρεμβάσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες από τα συναρμόδια Υπουργεία για την άρση διοικητικών εμποδίων, η κατάταξη της χώρας μας στην έκθεση Doing Business αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο», σχολίασε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By