Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

«Έφυγε» ο Ζωρζ Μουστακί

Σε ηλικία 79 ετών απεβίωσε ο διάσημος Γάλλος τραγουδιστής Ζωρζ Μουστακί.

georges-moustaki-2Ο Ζωρζ Μουστακί γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 3 Μαΐου 1934 και οι γονείς του κατάγονταν από την Κέρκυρα.

Η συνάντησή του με τον τραγουδοποιό Ζωρζ Μπρασέν το 1951 στο Παρίσι, ήταν καθοριστική για τον 17χρονο τότε Γιουσέφ, που αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του σε Ζωρζ.

Ο Μουστακί τραγούδησε σε πολλές γλώσσες: γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά και αραβικά, ενώ τα εκατοντάδες τραγούδια του έχουν ρομαντικό ύφος και οι στίχοι του είναι ποιητικοί.

Ο Γιώργος Νταλάρας, στενός φίλος του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, εκφράζει τη βαθιά λύπη του για το γεγονός και τον ευχαριστεί για τη συνολική προσφορά του.

«Έφυγε ήσυχα και διακριτικά όπως ζούσε, όπως δούλευε, όπως ερωτεύονταν, όπως αγαπούσε.  Ένας άνθρωπος γεμάτος αρετές, αντισυμβατικός, γενναίος, τρυφερός, ελεύθερος με όλη τη σημασία της λέξης. Γεμάτος καλοσύνη, αγάπη, ανθρωπιά και ευαισθησία ανυπολόγιστης αξίας που τη διοχέτευε στην μουσική του, στις ζωγραφιές του, στα ποιήματα του.   Παρών παντού και πάντα για την πατρίδα, ένας κοσμοπολίτης αυτός, όσο μακριά ζούσε, τόσο πολύ γέμιζε από αγάπη, λαχτάρα και νοιάξιμο για την Ελλάδα.   Είχε αυτό το χαρακτηριστικό των Ελλήνων της διασποράς, που μπορούν σοφά να περιορίζουν την απεραντοσύνη, δουλεύοντας μέσα σε έναν ιδεατό χαραγμένο κύκλο συναισθημάτων, αλλά όχι συνόρων.  Έτσι δουλεύοντας πλάταινε την ουσία της πατρίδας.  Και ήταν υπέροχος. 

Ήταν φίλος.  Στενός και αγαπημένος. Θα μου λείψει πολύ.

Τον χαιρετούμε με βαθιά αγάπη και μεγάλη συγκίνηση. 

Γιώργος Νταλάρας»

By