Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ε.Ε: Κοντά στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους

Βρυξέλλες και Άγκυρα θα υπογράψουν συμφωνία για την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών σε αντάλλαγμα με την κατάργηση της βίζας

visa_turkey718

Βήματα προς την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες προκειμένου να ταξιδέψουν σε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την Τετάρτη οι «28», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να υπογράψουν συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επαναπροωθούν στην Τουρκία παράνομους μετανάστες οι οποίοι έχουν εισέλθει στην Ευρώπη από εκεί.

Η Ε.Ε. από την πλευρά της δεσμεύθηκε να κινήσει διαδικασίες επίσημων συζητήσεων για το πώς θα καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. «Η συμφωνία δημιουργεί βιώσιμη δυναμική στις σχέσεις μας και θα πρέπει να έχει ως βασικό θετικό αντίκρισμα το να εισέλθουν εκ νέου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ένωσης Στέφαν Φούλε.

Νέος γύρος των σχετικών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είχε αρχίσει τον περασμένο μήνα, σε μία ακόμη ένδειξη των βελτιούμενων σχέσεων των δύο πλευρών.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 2005, 18 χρόνια μετά το πρώτο αίτημα της Τουρκίας για είσοδο στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες ήταν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, καθώς και η αρνητική στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By