Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ζανιάς: Επιστροφή ανάπτυξης και αισιοδοξίας στην Ελλάδα

Πέντε οι λόγοι που δίνουν την απαραίτητη αισιοδοξία

zanias

 

Ανάλυση των πέντε λόγων που δίνουν στους Έλληνες την απαραίτητη αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της κρίσης έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-2,04% και της Ένωσης Τραπεζών Γ. Ζανιάς,

Κατά την ομιλία του στο Roadshow, στο Λονδίνο ο κ. Ζανιάς σκιαγράφησε ακόμη τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που επιτρέπουν το χαρακτηρισμού του χρέους ως διαχειρίσιμο.

Οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες διορθώνονται, η ανάπτυξη επέστρεψε, η  δυναμική της ανάπτυξης είναι μεγάλη, οι τράπεζες έχουν ισχυροποιηθεί, οι κίνδυνοι του δημόσιου χρέους της πολιτικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο.

Ο κ. Ζανιάς υποστήριξε ότι η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αυξάνεται καθώς οι συνθήκες ρευστότητας και η απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων βελτιώνονται, τα τουριστικά έσοδα αυξάνονται, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας συνεχίζονται και η κυβέρνηση πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικές. Άλλωστε, όπως είπε, διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ορισμένους τομείς, οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει και αποδίδουν και ήδη διαφαίνεται σημαντική μείωση του κόστους εργασίας.

Τόνισε ότι ο ελληνικός κλάδος είναι καλά θωρακισμένος και στάθηκε ιδιαίτερα στην πορεία των προβληματικών δανείων, για τα οποία επισήμανε ότι ο ρυθμός αύξησης τους επιβραδύνεται, ενώ ο δείκτης κάλυψης τους ξεπερνά το 50%.

Όσο για το δημόσιο χρέος τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα εξής:

  • Το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV)
  • Η μέση εναπομένουσα διάρκεια του ελληνικού χρέους υπερβαίνει τα 16 ½ έτη (2,5 φορές μεγαλύτερο από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ)
  • Το προφίλ λήξεων και το κόστος εξυπηρέτησης είναι σε λογικά χαμηλά επίπεδα μέχρι το 2022
  • Το 87% του ελληνικού δημοσίου χρέους κατέχεται σήμερα από τον «επίσημο τομέα»
  • Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί ακόμη και αν υπάρξει μικρή -έμμεση απομείωση του (OSI)
  • Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης θα μειώσει το βάρος εξυπηρέτησης
  • Τα κεφάλαια από ιδιωτικοποιήσεις θα βελτιώσουν το προφίλ του χρέους.
By