Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Μήνυμα ενότητας από τον ηγέτη των νικητών στη Γερουσία

Τον Μιτς ΜακΚόνελ, μέλος των Ρεπουμπλικανών

B034272A9040820109F46851031E952D

Ο νέος ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, μέλος των Ρεπουμπλικανών, δεσμεύθηκε να εργαστεί «μαζί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα» σε θέματα όπου μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Ο μέχρι τώρα ηγέτης της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας (η οποία θα μετατραπεί σε πλειοψηφία, μετά τις εκλογές που έγιναν την Τρίτη) Μιτς ΜακΚόνελ σημείωσε ότι το δικομματικό σύστημα των ΗΠΑ δεν προϋποθέτει «μια συνεχή διαμάχη» μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξασφάλισε πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έτσι κι αλλιώς ήταν πλειοψηφικό και ελέγχει πλέον το Κογκρέσο.

Ο Ομπάμα θα κάνει δηλώσεις αργότερα σήμερα Τετάρτη για την ήττα που υπέστησαν οι Δημοκρατικοί.

Η διπλή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών τους δίνει τη δυνατότητα σχεδόν τουαπόλυτου ελέγχου του νομοθετικού έργου του αμερικανικού κοινοβουλίου.

Παρά την σκληρή ρητορική στο παρελθόν, ειδικά για την μεταρρύθμιση Ομπάμα στην υγεία, ο ΜακΚόνελ υιοθέτησε συμφιλιωτικούς τόνους.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι Ρεπουμπλικανοί εστίασαν κυρίως στην λαϊκή δυσαρέσκεια για πτυχές της πολιτικής του Ομπάμα, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, μετατρέποντας τις εκλογές σε «δημοψήφισμα» για την προεδρία του.

Οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν τις αναγκαίες για τον έλεγχο της Γερουσίας έδρες σε Αρκάνσας, Κολοράντο, Αϊόβα, Μοντάνα, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Ντακότα και Δυτική Βιρτζίνια.

Ο μέχρι τώρα ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, εκ μέρους των Δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ, συνεχάρη τον αντίπαλό του για τη νίκη των Ρεπουμπλικανών.

Υπογράμμισε ότι ανυπομονεί να εργαστεί με τον Μιτς ΜακΚόνελ «για τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης».

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πλειοψηφία του στη Βουλή, σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο από την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Είχαν ακόμη κέρδη σε επίπεδο κυβερνητών Πολιτειών, 36 εκ των οποίων κρίνονταν στις εκλογές.

Ο έλεγχος του Κογκρέσου δίνει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τη δυνατότητα να κάνει δύσκολη ή αδύνατη την υιοθέτηση νομοθετικών πρωτοβουλιών του προέδρου, ενώ τον περιορίζει στους διορισμούς ανώτατων δικαστικών λειτουργών, αλλά και υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

By