Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2013- Οι προσδοκίες για το 2014

Με την οικονομία των ΗΠΑ να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, οι Αμερικανοί θα υποδεχτούν την καινούρια χρονιά ευελπιστώντας ότι θα είναι καλύτερη


photo-obama

Με την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, οι Αμερικανοί θα υποδεχτούν την καινούρια χρονιά ευελπιστώντας ότι θα είναι καλύτερη.Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πρόσφατα ότι «οδεύουμε προς το 2014 με την οικονομία μας να είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν στις αρχές του 2013».

Ο Αμερικανός ηγέτης χαιρέτισε την αύξηση κατά δύο εκατομμύρια του αριθμού των πολιτών της χώρας που έχουν εργασία το 2013, καθώς και το γεγονός ότι προστέθηκαν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα στα τελευταία 4 χρόνια, ενώ η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερή πιστωτική πολιτική, καθώς αναμένει ισχυρότερες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διανύει τη δεύτερη θητεία του ως ένοικος του Λευκού Οίκου, εμφανίζει αισθητή μείωση και είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της προεδρίας του, λόγω κυρίως του πολυσυζητημένου προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το βασικό μέρος του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων Ομπάμα στην υγεία, που έγινε γνωστό ως Obamacare και το οποίο θεσπίστηκε το 2010, άρχισε να εφαρμόζεται στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, αλλά ο δικτυακός τόπος του νέου συστήματος παρουσίασε σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα ο Ομπάμα να ζητήσει συγγνώμη, αλλά και να δεσμευθεί ότι θα διορθωθούν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί ενδέχεται να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ θα δοθεί μάχη για την επικράτηση στη Γερουσία, στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, κατά τις οποίες θα αναδειχθούν τα 435 μέλη της Βουλής και τα 35 από τα 100 μέλη της Γερουσίας.

Οι Ρεπουμπλικανοί ασκούν δριμεία κριτική στην πολιτική Ομπάμα για μια σειρά ζητημάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής (σύστημα υγείας, κατώτατος μισθός, μεταναστευτικό, γάμοι ομοφυλοφίλων κλπ). Επίσης, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αρκετές ήταν οι φορές που διαφάνηκε «διχογνωμία» στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, λόγω των «ακραίων φωνών» από μέλη και οπαδούς του «Κόμματος του Τσαγιού».

Ένα θέμα που κυριάρχησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με παγκόσμιες προεκτάσεις, για μεγάλο χρονικό διάστημα του 2013, ήταν οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις κατασκοπευτικές πρακτικές της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αυστηρότερο έλεγχο της NSA, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται κάποιοι έλεγχοι στο σύστημα, αλλά δε μπορούμε να αφοπλιστούμε μονομερώς», όπως είπε.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε την Ουάσιγκτον και τον Αμερικανικό λαό γενικότερα κατά την χρονιά που μας αποχαιρετά ήταν το αδιέξοδο που είχε σημειωθεί για το προϋπολογισμό του κράτους και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών. Πριν λίγες μέρες όμως, ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε τη διακομματική συμφωνία για τον προϋπολογισμό που επετεύχθη πρόσφατα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Όπως σημειώνεται, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός ισχύει για δύο χρόνια, αλλά δεν αγγίζει μεγάλα θέματα, όπως: το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των υπερηλίκων, το συνταξιοδοτικό και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Ένα άλλο γεγονός που σημάδεψε την αμερικανική και διεθνή ειδησεογραφία ήταν και η βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, στις 15 Απριλίου 2013.

Τέλος, σε διεθνές επίπεδο από πλευράς ΗΠΑ, ξεχώρισαν το 2013 οι εξελίξεις στη Συρία, με την αποτροπή του πολέμου και με τη συμφωνία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος ΄Ασαντ, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών με σκοπό την επίλυση του Παλαιστινιακού, καθώς και το θέμα της τρομοκρατίας, με τον πρόεδρο Ομπάμα να υποστηρίζει ότι «ένας διαρκής πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα ήταν χαμένος εκ των προτέρων εάν απουσιάζει μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του εξτρεμισμού».

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By