Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η αυτοκτονία του Wilson & το Μουσείο Whitney

Νέα δεδομένα για τον «καρχαρία» της Wall Street που έβαλε τέλος στη ζωή του

whitney

Της Λητώς Μησιακούλη
litomissiakouli@thepaper.gr

Πριν από ένα μήνα περίπου, o Robert W. Wilson σε ηλικία 87 ετών, αυτοκτόνησε πηδώντας από τον 16ο όροφο του διαμερίσματός του στο Μανχάταν κοντά στο Central Park. Τα τελευταία τριάντα χρόνια ζούσε χωρισμένος από τη γυναίκα του Marilyn, ενώ φήμες τον ήθελαν να είναι ομοφυλόφιλος.

Hταν ένας από τους θρύλους της Wall Street, ένας από τους ισχυρότερους hedge fund managers στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης διεθνώς.

Δεν είχε παιδιά. Αφησε σε ιδρύματα σχεδόν ολόκληρη την περιουσία του η αξία της οποίας υπολογίστηκε κοντά στα 800 εκατ. δολάρια.

wilson
Ο Robert W. Wilson ξεκίνησε την καριέρα του στην First Boston η οποία αργότερα αγοράστηκε από την Credit Suisse. Το 1969 ίδρυσε την Wilson & Associates, κολοσσιαία επιχείρηση hedge fund.

Ολόκληρη η συλλογή στο Whitney

Μέχρι στιγμής, οι λόγοι που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία παραμένουν άγνωστοι, ωστόσο, νέα δεδομένα γύρω από τη διαθήκη του Wilson, αναφέρουν πως ο γίγαντας της Wall Street, άφησε όλη του συλλογή στο Μουσείο Whitney της Νέας Υόρκης, εκτός από έναν πίνακα που κληρονόμησε η επί χρόνια βοηθός του.

Ο Wilson διατηρούσε στενές επαφές με το γνωστό μουσείο καθώς ήταν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο για περισσότερο από 30 χρόνια.

Πίνακες και κρασιά οι μεγάλες του μανίες

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές ακόμα δεν έχει υπολογιστεί η αξία των έργων τέχνης που είχε στη συλλογή του αν και γίνεται λόγος για το ποσό των 15 με 20 εκατ. δολαρίων.

Οι γνώστες και συλλέκτες έργων τέχνης ανυπομονούν να δουν τη συλλογή «κρεμασμένη» στους τοίχους του μουσείου, αν και… κάποιοι φοβούνται για κρυφή ρευστοποίηση των έργων μιας και το Whitney ετοιμάζει μια τεράστια ανακαίνιση και επέκταση των χώρων του μέχρι το 2015.

Εκτός από πίνακες και αντικείμενα τέχνης, ο μεγάλος hedge fund manager είχε άλλη μία μανία. Να συλλέγει σπάνια κρασιά. Την πολύτιμη συλλογή από δυσεύρετες ποικιλίες και πανάκριβες ετικέτες που είχε στην ιδιοκτησία του την άφησε στον καλό του φίλο James Brehm.

92.6_gober_imageprimacy_compressed_800
Εργο του Robert Gober στο Μουσείο Whitney της Νέας Υόρκης. Ανήκε στη συλλογή του Wilson. Είναι χρονολογίας 1991, φτιαγμένο από κερί, ύφασμα ξύλο και φυσική τρίχα με διαστάσεις (34,3 × 17,8 × 95,3)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By