Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Γαλλία προειδοποιεί τη Συρία

Η Γαλλία διαμηνύει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαντήσει δυναμικά εάν ευσταθούν οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων από την κυβέρνηση της Συρίας.

syria chemical weaponsΟ Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λορέν Φαμπιούς, πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής επίγειων δυνάμεων σε μία συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό BFM. Προσέθεσε ότι εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορέσει να καταλήξει σε συγκεκριμένες δράσεις, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με άλλο τρόπο, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες ότι εκατοντάδες πολίτες σκοτώθηκαν μετά από επίθεση με χημικά αέρια στα ελεγχόμενα από τους αντάρτες περίχωρα ανατολικά της Δαμασκού, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερης κλίμακας χρήση χημικών όπλων από τη δολοφονία χιλιάδων Κούρδων από το Σαντάμ Χουσεϊν στη Χαλάμπτζα πριν από 25 χρόνια. 

Ο αριθμός των νεκρών δεν έχει επιβεβαιωθεί, με αναφορές να κυμαίνονται από 50ο εώς 1.400.

Το πρωί της Πέμπτης οι αντάρτες ανέφεραν νέους βομβαρδισμούς στις γειτονιές που είχαν δεχθεί την προηγούμενη επίθιεση, κάτι που επιβεβαίωσε η συριακή κυβέρνηση. Επέμεινε όμως ότι τα περί χρήσης χημικών είναι «προπαγάνδα των τρομοκρατών».

Ο Τζόρτζ Σάμπρα επικεφαλής της κυριότερης ομάδας της αντιπολίτευσης κατηγόρησε το καθεστώς Ασάντ ότι αυτή τη φορά δεν ήθελε απλώς να τρομοκρατήσει, αλλά να εξοντώσει.

Πηγή: theguardian.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By