Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ενέργεια κυρίαρχο θέμα στις επαφές με τον Αζέρο πρόεδρο

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο

karolospapouliasBBBΣυναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και υπουργοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών ήταν τα ενεργειακά θέματα.

Ο κ. Σαμαράς είχε κατ” ιδίαν συνάντηση με τον Ιλχάμ Αλίεφ στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα εργασίας των δυο ηγετών και των συνεργατών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνομιλίες κυριάρχησαν θέματα ενέργειας, όπως ο αγωγός ΤΑΡ και ο ΔΕΣΦΑ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και για τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

«Είναι στρατηγική μας επιλογή να προωήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Αζέρο πρόεδρο.

«Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ένας προμηθευτής ενέργειας, ένας παράγοντας καθοριστικός για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η συνεργασία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αποδώσει, επίσης, πολύ θετικά αποτελέσματα και σε σχέση με την ΕΕ και σε σχέση με την ευρωατλαντική συνεργασία ευρύτερα» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, επίσης ότι στο γενικευμένο κλίμα ταραχών στην ευρωπαϊκή γειτονιά, «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχεις κάποιους στρατηγικούς εταίρους, που λειτουργούν ως άγκυρες σταθερότητας. Αυτός είναι ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν, που είναι έτοιμο, επίσης, να επενδύσει στην Ελλάδα και να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε επίσης  με τον Αζέρο ομόλογό του τρεις συμφωνίες για τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα, για ζητήματα νεολαίας και Μνημόνιο για ζητήματα ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα ο Αζέρος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο επίσης συζήτησε κυρίως ενεργειακά θέματα.

By